Statistica anunţă o creştere economică record

0
375

– 6% – în trimestrul al doilea, faţă de perioada similară din 2015

– consumul a fost, cel mai probabil, motorul acestei creşteri record –

În primele 6 luni din acest an, economia a crescut cu 5,2%, pe seria brută, şi cu 5% pe seria ajustată sezonier, a anunţat, recent, Institutul Naţional de Statistică. În trimestrul al doilea, creşterea economică a fost de 6% pe seria brută şi cu 5,9% pe seria ajustată sezonier (faţă de acelaşi trimestru din anul 2015). Asemenea ritmuri de creştere nu au mai fost întîlnită în perioadă de după criza din 2008.

Un asemenea ritm de creştere, generat mai mult ca sigur de consumul privat nu pare a fi sustenabil, dar trebuie să ţinem cont de majorările salariale, care au avut loc în acest an şi care sugerează că tendinţa ar putea continua şi în perioada următoare.
Din păcate, consumul se duce în cea mai mare parte în importuri, întrucît economia românească nu produce marfă suficientă şi la un grad de sofisticare suficient cît să mulţumească nevoile românilor şi mai alimentează astfel şi deficitul balanţei de plăţi care „apasă” tot mai greu pe cursul leului.
Am putea reduce dependenţa de importuri prin investiţii, dar acestea scad, din păcate.
Prin urmare, politicile populiste, relaxarea în zona de TVA, creşterile salariale şi investiţiile în contracţie pot deveni o mică „bombă” în economie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.