Autobuzul nr. 4 să revină la vechiul traseu!

1
1093

Un grup de circa 20 de băimăreni a fost ieri în audienţă la Primăria Baia Mare şi şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la devierea traseului autobuzelor de pe linia 4. Oamenii sunt supăraţi deoarece după modificarea traseului le este dificil să ajungă la Spitalul Judeţean sau la supermarketurile din zonă, schimbînd 2-3 autobuze. Majoritatea dintre ei au probleme de sănătate sau sunt oameni cu handicap locomotor, ceea ce le face dificilă deplasarea.
De o lună, a fost modificat traseul autobuzelor de pe linia 4. Iniţial, oamenii au fost informaţi că devierea se impune din cauza reparaţiilor de pe strada Oltului. Lucrările s-au finalizat, celelalte curse au revenit la traseul normal, dar linia 4 a rămas deviată în continuare. Călătorii s-au adresat societăţii locale de transport în comun Urbis Baia Mare. Li s-a comunicat că decizia aparţine Primăriei, în subordinea căreia se află Urbis-ul. Aşa că băimărenii au adunat luna trecută o listă cu aproximativ 200 de semnături, pe care au depus-o la Primărie. La începutul săptămânii, a venit răspunsul, unul negativ. Aşa că cetăţenii au încercat din nou, ieri, 25 august, să obţină o rezolvare favorabilă. S-au deplasat personal la Primărie, pentru a discuta cu cei din administraţia locală. „Noi suntem trecuţi în categoria B la impozit. În momentul în care plăteşti un impozit, Primăria trebuie să acorde anumite facilităţi. Acum ne-au suspendat autobuzul care ne ajuta să ajungem uşor la spital. Suntem bătrâni, bolnavi, persoane cu handicap şi trebuie să schimbăm 2-3 autobuze până ajungem la spital. Traseul liniei 4 a fost deviat, nu mai circulă pe str. Oltului, nici pe la Stadion sau Energoterm. Nu este corect să duci autobuzul prin faţa Primăriei, pentru că sunt şi alte curse care ajung aici”, a spus una dintre persoanele nemulţumite, Reghina.
Bolnavii cronici spun că au nevoie „ca de aer” de vechiul traseu al liniei 4, pentru a ajunge uşor la spital. Dorina Păcurar afirmă că „în urmă cu circa şase ani, am făcut demersuri pentru traseul liniei 4, să ne faciliteze accesul la spital şi la supermarketurile din zonă. Atunci s-a rezolvat foarte bine problema. Acum primăria a deviat linia autobuzului, în vară, când s-a lucrat pe str. Oltului, spunând că pe perioada lucrărilor se schimbă circulaţia autobuzului. Linia 4 au adus-o pe str. Gheorghe Şincai şi prin centru. Ne-au tăiat drumul către spital şi către magazine, plus la piaţă. Aveam cu ce să ajung acasă. Acum, ca să merg la cumpărături, am nevoie de o oră până schimb autobuzele şi apoi o altă oră la întoarcere, ca să ajung acasă. Noi am depus o cerere la Primărie în luna iulie, prin care am cerut să ni se aducă autobuzul pe vechiul traseu. La începutul săptămânii am primit răspuns. Ni s-a spus că se va face o linie în faţă la Facultatea de Litere şi acolo va fi punct comun cu celelalte linii, ca să putem ajunge la spital sau la supermarketuri. Noi suntem de vârsta a treia, nu mai avem vitalitatea necesară să ne tot coborâm şi să urcăm din autobuz. Avem probleme de sănătate”.
De aceeaşi părere sunt şi angajaţii de la Spitalul Judeţean care fac naveta cu autobuzul. Cei care veneau din zona Baia Sprie sau din cartierul Ferneziu puteau coborî la staţia de la Stadion sau de la Energoterm, pentru a lua numărul 4. Acum trebuie să se deplaseze pe jos până într-una din staţiile unde opreşte numărul 4. „S-a schimbat traseul liniei 4 şi nu mai este nicio staţie comună la numărul 4, respectiv liniile 1, 8, care să meargă spre spital. Vin mulţi angajaţi din Baia Sprie sau pacienţi ce vin dinspre Baia Sprie, din satele aflate în apropiere. Vin cu numărul 8 şi nu au ce autobuz să ia până la spital. Lumea trebuie să meargă pe jos”, a afirmat Liliana Şomcherechi.

Soluţia: O nouă staţie

Cetăţenii nemulţumiţi au fost primiţi de directorul Direcţiei Generale de Dezvoltare Publică, ing. Vasile Barbul. Acesta susţine că modificarea traseului de pe linia 4 a fost luată pentru „eficientizarea transportului în comun, pentru că unele linii se suprapun. Transportul în comun nu trebuie privit ca un serviciu de taximetrie”. Reprezentantul Primăriei a mai declarat că, în cel mult o săptămână, va fi finalizată amenajarea unei staţii în faţa Facultăţii de Litere, acolo unde numărul 4 va avea linie comună cu autobuzele de pe alte rute, astfel încât oamenii vor avea acces mai uşor către Spitalul Judeţean sau spre supermarketurile din zonă.
• Specialiştii de la URBIS şi cei de la Primăria Baia Mare ar trebui să găsească şi să aplice rapid o soluţie care să-i muţumească pe aceşti cetăţeni.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.