1.375 de dosare penale pentru infracţiuni silvice, în 4 luni!

0
384

Activităţile poliţiştilor, îndeosebi a celor din zona rurală de munte, sunt îngreunate de unele neclarităţi legislative în ceea ce priveşte acţiunile pentru combaterea tăierilor ilegale şi a furturilor de material lemnos. Reprezentanţii structurilor care veghează la stoparea acestui fenomen susţin că se confruntă cu probleme deosebite în ceea ce priveşte probarea depozitării materialului lemnos confiscat, manipularea acestuia şi, implicit, stabilirea persoanelor vinovate de astfel de infracţiuni, pe fondul inexistenţei unor prevederi clare în acest sens.
Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, precizează că în domeniul prevenirii şi combaterii tăierilor ilegale de arbori sunt incidente o serie de reglementări, precum: Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic, republicată; Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, cu modificările şi completările ulterioare; Hotărârea Guvernului nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, cu modificările şi completările ulterioare.
„Referitor la situaţia infracţiunilor silvice descoperite de organele de poliţie în ultimii ani şi cum au fost soluţionate acestea, precizăm faptul că la nivelul judeţului Maramureş, în perioada 1 ianuarie 2014 30 aprilie 2016, au fost instrumentate 1.375 de dosare penale. Din totalul acestora, au fost soluţionate 506 dosare penale, dintre care 104 cu referat de terminare a urmăririi penale, 100 cu propunerea de renunţare la urmărirea penală şi 302 cu propunerea de clasare”, a conchis ministrul Petre Tobă, în răspunsul adresat deputatului de Maramureş, Cornelia Negruţ. (I. N.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.