Implicarea primăriilor în asigurarea condiţiilor bune de învăţământ

0
324

Ieri la Palatul Administrativ din Baia Mare a avut loc şedinţa Colegiului Prefectural. Şedinţa a fost condusă de prefectul Sebastian Mihai Lupuţ, în sală fiind prezenţi reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate ale statului, precum şi primarii din judeţ. S-a analizat intervenţia structurilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş la semnalările transmise prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU) 112 în semestrul I 2016, comparativ cu semestrul I 2015. A prezentat chestor de poliţie dr. Viorica Marincaş – şef al IPJ Maramureş;  stadiul pregătirii unităţilor de învăţământ pentru anul şcolar 2016-2017. Casa Corpului Didactic şi rolul său în procesul de formare şi perfecţionare al cadrelor didactice din judeţul Maramureş. Au prezentat: Ana Lucreţia Maria Moldovan, inspector şcolar general, Inspectoratul Şcolar Maramureş, şi Gelu Todoruţ, directorul Casei Corpului Didactic Maramureş.
La nivelul I.P.J. Maramureş, în primele 7 luni 2016 au fost primite 15.827 apeluri de urgenţă, cu 394 mai puţine decât în perioada similară a anului anterior. Din totalul apelurilor primite la Compartimentul Apeluri de Urgenţă, doar 9.302 cazuri (58%) au impus deplasarea unor echipaje de intervenţie pentru gestionarea aspectelor de urgenţă şi luarea măsurilor legale, restul situaţiilor fiind clarificate prin consiliere şi îndrumări. Chestorul de po­liţie dr. Viorica Marincaş a subliniat faptul că ar fi bine ca sesizările primite să fie serioase şi să aibă la bază evenimente certe. Dr. Viorica Marincaş s-a referit în mod special la sesizările privind infracţiuni din domeniul silvic, precizând că li se acordă atenţie sporită. În ceea ce priveşte intervenţia poliţiei, este zilnic monitorizat timpul în care aceasta are loc, întrucât instituţia urmăreşte scurtarea lui, pe cât posibil.
Inspectorul şcolar general Ana Moldovan a arătat că în Maramureş, în anul şcolar 2016-2017, există 168 de unităţi şcolare cu personalitate juridică şi 144 de structuri arondate. Multe din aceste structuri funcţionează în spaţii închiriate, care nu sunt corespunzătoare, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care unele şcoli nu primesc autorizaţie de funcţionare. 75% dintre şcoli deţin autorizaţie de funcţionare în anul şcolar care stă să înceapă. Dintre cele 743 de clădiri în care se desfăşoară procesul de învăţământ, 117 au aviz PSI, iar 457 nu necesită un astfel de aviz. Se preconizează o scădere a populaţiei şcolare. În privinţa manualelor şcolare, din acest an ele se vor asigura şi pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a.
Prefectul Sebastian Mihai Lupuţ a făcut apel la primari pentru a se implica mai mult în crearea unor condiţii propice de învăţământ pentru elevi. Acesta a opinat că, dacă în fiecare an s-ar face câte ceva pentru educaţie, într-o anumită perioadă de timp s-ar reuşi punerea la punct a şcolilor şi grădiniţelor. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a atras atenţia primarilor că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Direcţia de Sănătate Publică îşi vor îndeplini atribuţiile, iar şcolile şi grădiniţele trebuie să fie pregătite să corespundă cerinţelor impuse.
Prefectul judeţului Maramureş le-a solicitat primarilor să urgenteze analiza cererilor de punere în posesie în comisiile locale de fond funciar şi punerea în executare a  hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile. Totodată, Ovidiu Ştefan, directorul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, a anunţat faptul că până la finele acestei săptămâni se mai primesc solicitări de finanţare şi contracte de finanţare în baza OUG 35/2016, care modifică Legea nr. 7/1996 a cadastrului şi publicităţii imobiliare. (a.g.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.