Tabără de arheologie experimentală pentru copii

0
703

Mai mulţi copii bucureşteni au avut ocazia să descopere ce înseamnă să fii arheolog. În cadrul celei de-a doua ediţii a „Taberei de arheologie experimentală pentru copii”, organizată de Raio Press (Bucureşti) în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş (Baia Mare), Muzeul Judeţean Satu Mare (Satu Mare) şi Asociaţia Culturală Omnis Barbaria, cei 44 de elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 149 din Bucureşti (clasele V-VIII) au cunoscut tainele meseriei de arheolog, au învăţat cum se confecţiona ceramica lucrată cu mâna şi la roata olarului, au deprins meşteşugul ţesutului la războiul vertical şi au experimentat procesul confecţionării unei cămăşi din zale de fier. Activităţile s-au derulat la începutul lunii august, la rezervaţia arheologică  ”Cuptoarele Dacice de la Medieşu Aurit”, Satu Mare.
Programul taberei a fost împărţit pe zile, astfel încât să fie cât mai variat şi mai bine organizat. Prima zi de activităţi a fost dedicată atelierului “Micul Arheolog”. Copiii, coordonaţi de arheologul Marius Ardeleanu şi însoţiţi de patru profesori, au desfăşurat timp de o zi, la situl arheologic de la Medieşu Aurit-Şuculeu, activităţi specifice muncii de arheolog. Le-au fost prezentate iar apoi au experimentat ei înşişi metodele prin care se identifică, cercetează şi documentează un şantier arheologic. A doua zi a fost dedicată ceramicii lucrate cu mâna şi la roata olarului. După o scurtă prezentare despre tehnicile de modelare, decorare şi arderea ceramicii lucrate cu mâna şi la roată, pe şantierul arheologic de la Medieşu Aurit-Şuculeu, elevii, împărţiţi în patru grupe au reuşit să modeleze forme ceramice lucrate la roată (coordonaţi de olarul Chira Vasile), imitaţii după cele găsite pe şantierul arheologic şi au confecţionat idoli şi statuete zoo şi antropomorfe la atelierul de modelat din lut (coordonaţi de artistul plastic Bogdan Longodor). Atelierul de ţestut la război vertical după  model antic s-a desfăşurat în ce-a de a treia zi de activităţi şi a implicat o incursiune în istoria firului de lână de la lâna de la oaie până la cămaşa finită. Au fost explicate toate metodele de producere, preparare, prelucrare a firului de lână, apoi elevii au avut ocazia să testeze lucrul la patru războaie de ţesut manual de tip antic (vertical). În paralel s-a desfăşurat şi atelierul „Micul arheolog”, atelierul de fierărie (coordonat de Cătălin Teletin), atelierul de confecţionat o cămaşă de zale din fier (coordonat de Vlad Săsăran) şi de probare de costume militare şi civile antice (replici).

Expoziţie cu piesele realizate în cadrul taberei

În vederea promovării activităţilor din cadrul taberei, în 9 august la sediul Muzeului Judeţean Satu Mare a fost vernisată o expoziţie temporară. Începând din data de 25 august expoziţia poate fi vizitată şi la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş din Baia Mare. În cadrul expoziţiei care rămâne deschisă până în 15 decembrie sunt prezentate, în două vitrine, piesele realizate de elevi în cadrul atelierelor de ceramică lucrată la roată şi modelaj în lut. Sunt expuse şi o parte din uneltele folosite de elevi în cercetarea arheologică, atelierul de confecţionat cămaşă de zale din fier, precum şi piesele de armament prezentate şi probate în timpul taberei. Pe pereţi, prin intermediul unor fotografii, sunt prezentate diferite aspecte din timpul atelierelor de lucru. Scopul acestei tabere a fost acela de a oferi participanţilor (elevi de gimnaziu, profesori) posibilitatea să descopere, prin intermediul arheologilor de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, membrilor şi voluntarilor Asociaţiei Culturale Omnis Barbaria tainele unor civilizaţii ce au existat în antichitate pe teritoriul actualului judeţ Maramureş, să participe activ la  activităţile de pe un şantier arheologic şi să se iniţieze in diferite tehnici şi meşteşuguri specifice prin intermediul unor ateliere de arheologie experimentală şi alte activităţi  prin care elevii să îşi însuşească cunoştinţe despre arheologie si istorie locală.
Tabăra face parte din cadrul Proiectului Educaţional Internaţional „DISCOVERY-DESCOPERĂ LUMEA!”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.