Tot mai mulţi copii vin la psiholog cu tulburare de vorbire

0
2244

• Interviu cu Liana Rozalia Rotaru, psiholog clinician principal-supervizor, psihoterapeut sistemic de familie şi cuplu, logoped

– Pentru oamenii care nu cunosc, cum definiţi  termenul logopedie?
– Termenul logopedie, din punct de vedere etimologic, desemnează ştiinţa care se ocupă cu educarea vorbirii. Persoana care face corectarea, educarea prin diferite exerciţii se numeşte logoped. Unii părinţi nu ştiu la cine şi la ce vârstă a copilului trebuie să se adreseze unui specialist, atunci când copilul are o tulburare de vorbire.  Aşa se face, în foarte multe cazuri, că părintele îl lasă pe copil, în speranţa că va trece şi se va corecta cu timpul.
– Care este vârsta copilului, la care se poate interveni pentru corectarea vorbirii?
– Vârsta la care se poate interveni pentru corectare este 3-4 ani şi precizez că  tulburările pot fi corectate  mai greu după vîrsta de 8-9 ani. Dacă până la vârsta de 4 ani pronunţarea greşită a unor sunete este o manifestare în limitele fiziologice ale normalului şi nu necesită exerciţii logopedice speciale, după această vârstă, deficienţele de limbaj sunt de natură defectologică şi necesită exerciţii de logopedie.
– Care sunt elementele socotite ca fiind tulburări de limbaj?
– Tulburări de limbaj pot fi socotite numai acele deficienţe care se menţin după vârsta de 4 ani şi care prezintă tendinţe de agravare. Nu de puţine ori şi nu rare sunt cazurile care aduc tristeţe şi durere (sufletească, nu neapărat somatică) chinuitoare din cauza tulburărilor de limbaj, care fac ca cei ce sunt marcaţi de ele să nu se poată înţelege sau să nu fie înţeleşi de semenii lor. Unii copii, şi din fericire aceştia sunt cei mai mulţi, vorbesc fără dificultăţi, cursiv, expresiv, atractiv, nuanţat, deosebit de frumos. Alţi copii se poticnesc atunci când vor să-şi exprime  gândurile. Deşi fac eforturi mari, vizibile, vorba lor este peltică, ori în cazuri mai grave, gângavă, ceea ce în cercul copiilor de joacă le creează un penibil sentiment de jenă şi un apăsător complex de inferioritate. Aşa se face că ei se retrag, se închid în sine, se izolează de restul copiilor, iar dacă îi lăsăm în voia lor, copilăria nu le mai este o adevărată bucurie, ci un adevărat chin. Ca o clasificare, tulburările de limbaj pot fi: tulburări de pronunţie, de ritm şi fluenţă a vorbirii, de voce, ale limbajului citit-scris,  polimorfe, precum şi alte tipuri.
– Aţi fost întrebată de multe ori, de către părinţi, ce boală are copilul dacă nu spune ori dacă înlocuieşte sunetul „r” cu sunetul „l” ori „i”?
– Nu este vorba de boală, este o tulburare de vorbire. Denaturarea ori omisiunea sunetului „r” se numeşte rotacism, iar atunci când îl substituie cu un alt sunet, vorbim de pararotacism. O altă întrebare pe care mi-o adresează părinţii este cea referitoare la cauzele acestor tulburări. Cauzele pot fi multiple: prenatale-incompatibilitate de factor Rh, boli infecţioase şi intoxicaţii ale femeii gravide, carenţe nutriţionale. Cauze perinatale-sarcini cu travaliu îndelungat sau însoţit de complicaţii, asfixii sau compresiuni produse de manevre obstetricale greşite. Cauze postnatale-organice-funcţionale-psiho-neurologice-psihosociale, dintre care factori didactogeni, sociogeni, formarea unor deprinderi greşite de pronunţie, încurajarea în scop de divertisment a vorbirii infantile sau defectuoase a copilului, solicitări verbale exagerate ce intimidează copilul, metode greşite de educaţie.
– Câţi părinţi au apelat la cabinetul dvs., anul acesta, pentru corectarea vorbirii copilului?
– Dacă vorbim strict de cabinetul meu, aproximativ cu 60% mai mulţi copii au avut nevoie de ajutor pentru logopedie anul acesta, în perioada iulie-august, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
– Unde se pot adresa părinţii copiilor cu astfel de probleme?
– În cabinetele de logopedie ale grădiniţelor pe care le frecventează copiii, în şcoală, în spital ori în cabinetele private de logopedie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.