1 septembrie – Ziua Jandarmeriei Rurale

0
447

După Războiul de Independenţă din 1877-1878, întreg sistemul militar, administrativ şi de menţinere a ordinii interne a fost reorganizat. S-au îmbunătăţit structurile de bază ale statului român modern; printre ele o atenţie particulară s-a acordat Jandarmerie. Necesitatea unei forţe specializate, puternice, a cărei misiune principală să o constituie paza şi ordinea de stat, asigurarea liniştii şi libertăţii cetăţeanului, protecţia proprietăţii, precum şi a modului de aplicare şi respectare a legilor ţării, au determinat intensificarea acţiunilor factorilor de conducere politică şi militară pentru elaborarea unei legi de organizare a Jandarmeriei rurale.
De-a lungul anilor au existat mai multe încercări de înfiinţare însă, din diverse motive, nu s-au materializat, pînă în 24.09.1893, cînd a fost adoptat şi Regulamentul de aplicare a Legii asupra Jandarmeriei rurale (din 1 septembrie 1893), care cuprindea 409 articole cu precizările necesare.
Articolul 1 din acest regulament preciza că, organizarea Jandarmeriei rurale, aşa cum era stabilit prin lege, făcea din această instituţie un corp militar „pus la dispoziţiunea ministrului de interne, pentru a asigura ordinea şi siguranţa publică”, iar pe linia atribuţiunilor de poliţie judiciară se subordonează ministerelor de justiţie şi public, iar ministrului de război pentru „disciplină, comandament şi instrucţia militară a trupei”.
La 1 septembrie 1893, legiuitorii s-au străduit să păstreze caracteristicile militare (organizare, disciplină, selecţia cadrelor, pregătire militară, dotare) şi să le insereze într-o structură de menţinere a ordinii interne pe ansamblul teritoriului ţării, în mediul rural, unde trăia aproape 80% din populaţia României. Edificarea acestei structuri a fost necesară datorită complexităţii problemelor cu care se confrunta societatea românească din acea vreme, precum şi insuficienţei vechiului sistem improvizat de poliţie la sate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.