Mulţi sunt încă miliţieni în Poliţia Română, spune un primar maramureşean

1
677

Un primar din Maramureş consideră că în România mai avem încă mulţi „miliţieni”. Alesul local este de părere că în loc să se comporte ca poliţiştii bine pregătiţi şi aproape de cetăţeni, unii dintre angajaţii acestei instituţii fac exces de zel, amendând imediat şoferii, pentru a da bine la statistici. Primarul comunei Săcălăşeni, Emilian Pop şi-a prezentat punctul de vedere după raportul prezentat de conducerea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei Maramureş, cu privire la intervenţiile poliţiştilor în situaţii de urgenţă semnalate prin sistemul 112.
Primarul comunei Săcălăşeni, Emilian Pop a concluzionat că în materialul prezentat de chestorul de poliţie, Viorica Marincaş, şefa IPJ Maramureş, nu se fac referiri la ceea ce înseamnă statutul poliţistului şi necesitatea ca acesta să fie aproape de cetăţean. Alesul local a arătat că poliţiştii sunt puşi pe sancţiuni la orice abatere, tocmai pentru a ieşi bine statisticile făcute publice. „Poliţistul nu trebuie sa fie duşmanul meu, ci prietenul meu”, consideră primarul din Săcălăşeni. Acesta a dat şi exemple concrete de situaţii pe care le consideră ca fiind un abuz din partea oamenilor legii. „Nu pot să înţeleg că în drumul de la Coruia la Săcălăşeni stă  miliţianul şi îl opreşte pe omul care merge în Chechiş, de ce nu ai centură de siguranţă şi de ce nu îţi sunt aprinse farurile. Eu aici zic că se face un abuz şi zic că nu este normal pentru că loveşte în instituţia publică, în statul român. Trebuie ca poliţia să fie aproape de cetăţean nu departe, eu să nu mă duc la poliţai cu scârbă. Părerea mea este că mulţi mai sunt miliţieni în Poliţia Română. Am un şef de post extraordinar şi am discutat cu el, avem o relaţie bună, dar din păcate sunt încă destul de mulţi miliţieni în Poliţia Română”, a spus primarul maramureşean. Unii dintre aleşii locali au încercat să schimbe placa. Primarul comunei Cupşeni, Lucia Butcure consideră că amenzile sunt binevenite, deoarece românul aşa este învăţat, să respecte o regulă doar după ce a fost sancţionat. „Suntem conducători auto, dar nu ne place să respectăm regulile. Eu sunt pentru prevenţie, pentru respectarea legii. Niciodată românul nu-şi va pune centura de siguranţă, dacă nu i se aplică 2-3 puncte de penalizare. Şi eu am rămas fără permis pentru că nu am acordat prioritate la o trecere de pietoni. Am rămas pe dreapta o lună, dar mi-am învăţat lecţia”, a afirmat primarul din Cupşeni.  Conducerea IPJ Maramureş susţine că „doar prin legi restrictive se poate forma conştiinţa cetăţeanului”, aşa cum remarca un lector participant la o conferinţă în Danemarca. „Suntem în slujba cetăţeanului. Nu ştiu care dintre noi am vrea să asistăm la accidente rutiere în familie, din cauza sfidării regulilor de circulaţie. Ar trebui să reflectăm serios. Poliţistul trebuie să aplice legea cu fermitate şi cu discernământ. Nu sunt de acord să generalizăm că suntem miliţieni. Regulile trebuie respectate”, a declarat chestorul de poliţie, Viorica Marincaş, şefa IPJ Maramureş.

OF-uri de primar

Alţi primari au prins momentul să-şi prezinte şi ei of-urile pe care le au cu anumite reguli instituite de Poliţie. Primarul din Săcel a explicat că la o cale ferată din apropierea unui peco din Vişeu de Sus există un indicator cu STOP, deşi pe acolo nu circulă de ani întregi, niciun tren. De asemenea, în zona Săcel există porţiuni de drum drept unde „nu ştiu de ce e linie continuă”, a mai spus primarul Gavrilă Dologa. Oficialii IPJ au indicat că aceste probleme trebuie să fie discutate la nivel local pentru a fi găsite soluţiile ce se impun.

1 COMENTARIU

  1. O fi militieni in Politie, dar centura trebuie s-o ai si pe drumul de la Coruia la Sacalaseni. Asa spune LEGEA, aici nu pricepe romanul, el este obisnuit cu stilul de smecher, de „mica ciupeala”, mentalitate care face atit de mult rau noua romanilor.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.