La Berchez, elevii vor începe şcoala în Căminul Cultural

0
916

Autorităţile locale din Comuna Remetea Chioarului au câteva proiecte importante în derulare. Unul dintre ele vizează reabilitarea şcolilor din Berchez şi Berchezoaia. Din păcate, ambele investiţii nu vor fi gata la timp pentru ca elevii să poată începe noul an şcolar în casă nouă. În consecinţă, ei vor merge la cursuri în căminele culturale din cele două sate.

Pe lângă investiţiile din şcoli, în comună se mai derulează lucrări şi la alimentarea cu apă, sau la drumuri: „Avem în derulare trei proiecte importante: reabilitarea şcolii din Berchez şi Berchezoaia; alimentare cu apă a satelor Posta, Remecioara şi o să începem acum, în toamnă, şi la Berchezoaia pentru că avem finanţare; de asemenea avem un drum comunal, DC 72 (între Remetea Chioarului şi limita cu oraşul Şomcuta Mare), care este cam jumătate finalizat, va avea stratul de uzură, podeţe şi şanţuri betonate şi în toamnă îl finalizăm”, a declarat Călin Ovidiu Petrică, primarul comunei Remetea Chioarului.

Călin Ovidiu Petrică - primarul  comunei Remetea Chioarului
Călin Ovidiu Petrică – primarul
comunei Remetea Chioarului

Extinderea şcolii din Berchez a început în 2008

Când vor fi gata, şcolile vor avea altă faţă. La instituţia de învăţământ din Berchez lucrările au început, în primă fază, în anul 2008, când s-a executat o extindere a imobilului: „În ceea ce priveşte reabilitarea şcolilor, la Berchez stăm destul de bine. Acolo s-a făcut acoperiş nou şi acum urmează interiorul. S-a început investiţia şi în Berchezoaia unde, la fel, s-a schimbat acoperişul, interioarele cu finisaje şi tot ce înseamnă reabilitarea înăuntru, plus reabilitare termică. Din păcate, nu o să reuşim finalizarea celor două şcoli până la începerea noului an şcolar. Aşa am preluat aceste investiţii când am venit la primărie în vară. Unele lucrări s-au început în primăvară, altele mai târziu. Noi am insistat ca măcar cea de la Berchez să o finalizeze. Lucrarea a început de prin 2008. S-a făcut o extindere la şcoală şi anul trecut s-a găsit o finanţare ce a cuprins modernizarea şi reabilitarea şcolii”, a spus primarul.

Lucrări la reţeaua de alimentare cu apă
Lucrări la reţeaua de alimentare cu apă

Fondurile pentru reabilitări sunt asigurate integral

Pentru a nu exista impedimente din punct de vedere financiar şi lucrările la şcoli să se împotmolească, autorităţile locale au făcut chiar o rectificare bugetară: „Nu va fi gata şcoala din Berchez la începutul anului şcolar, deşi Consiliul Local, eu personal, am făcut presiuni asupra constructorului. Asta mai ales că sunt bani, doar să lucreze. Investiţiile se fac prin Ministerul Dezvoltării, pe O.G. 28 – Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Am făcut şi rectificare ca să putem asigura fonduri şi din buget, deci din punct de vedere financiar nu există probleme cu întârzierea lucrărilor din cauza neplăţii facturilor. Constructorul vine cu situaţii de lucrări, de plată, centralizatoare în fiecare lună. Din cauza acestor lucrări nu cred că vom începe anul şcolar în clădirea şcolii, iar elevii vor face ore în altă parte, adică în Căminul Cultural. Sperăm ca lucrările să se finalizeze în câteva săptămâni”, a explicat Călin Ovidiu Petrică. Sătenii aşteaptă finalizarea lucrărilor la şcoală: „Şcoala e tot în construcţie de ceva vreme şi elevii de aici fac ore în cămin. Asta nu e treabă, dar sperăm să se termine odată lucrările la şcoală şi atunci va fi mai bine”, a spus doamna Ştefana, o mămică din sat.

Căminul cultural Berchez
Căminul cultural Berchez

Lucrări avansate la alimentarea cu apă

Alimentarea cu apă se realizează tot pe Ordonanţa 28. Lucrările sunt şi aici în derulare. La Remecioara, investiţia este aproape de final – urmează o recepţie parţială. De asemenea, în Posta s-a executat circa 70% din total, făcându-se deja probele preliminare. Doar în Berchezoaia nu au început încă lucrările, urmând ca acestea să demareze în perioada imediat următoare. Termenul de execuţie în contract prevede trei ani de la data începerii, adică toamna trecută. Totuşi, autorităţile locale speră ca investiţia să se încheie înainte de termen.

Centrul comunei
Centrul comunei

Canalizare nu există în comună decât la stadiul de proiect

Autorităţile au întocmit un proiect pentru canalizare, care lipseşte din comună: „Am făcut studiul de fezabilitate, am obţinut avizele pentru canalizare în Remetea Chioarului. Urmează să depunem proiectul acum, în sesiunea de toamnă, tot pe PNDL. Valoarea lui este de un milion de euro. Pe O.G. 28 am depus un alt proiect pe canalizare la Berchez. Tocmai am fost la Bucureşti, însă pe ordonanţă deocamdată nu există finanţare, urmează o rectificare, cel mai probabil în luna octombrie, şi s-ar putea să prindem finanţarea. teren-sportŞi pentru Remetea am putea obţine banii, pentru că nu s-au depus decât 15%. Şi aici vrem să insistăm foarte mult pentru a realiza această investiţie, care e prioritară pentru că nu este deloc reţea de canalizare. În proiect se va face doar reţeaua fără staţie de epurare, pentru că ne vom racorda la colectorul de la Coltău. Staţia de epurare ar fi majorat foarte mult costurile. Eliminând-o, putem mări distribuţia în primă fază. În a doua etapă, pentru că nu vom cuprinde toată comuna din start, ne vom extinde pe altă finanţare”, a conchis edilul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.