Recital în jurul focului

0
417

“Numai poetul,/ Ca pasări ce zboară/ Deasupra valurilor,/ Trece peste nemărginirea timpului:/ În ramurile gâandului,/ În sfintele lunci,/ Unde pasări ca el/ Se întrec în cântări…”

Cea de-a XII-a ediţie a Taberei de Artă şi solidaritate de la Deseşti a devenit un reper în ceea ce înseamnă nu doar arta de a dărui, ci şi arta de a educa. Vin la Deseşti, sub aripa grijulie a părintelui Ioan Ardelean şi a doamnei Luminiţa Ardelean, cu sprijinul Hope and Homes for Children, România, copii din toată ţara şi artişti consacraţi, care încearcă, timp de o săptămână, să le înfrumuseţeze viaţa şi să le vindece sufletul. Să le arate drumul spre frumos.
Şi nu e uşor să găseşti drumul spre frumos dacă frumosul nu e în sufletul tău, dacă ferestrele sufletului tău sunt murdare şi nu poţi să vezi decât întunecat, vorba părintelui Ardelean. Multe au fost momentele care s-au alăturat culorii şi luminii pentru un strop de bucurie, de speranţă şi de altruism.
lucrari-din-tabaraUnul dintre momentele de maximă sensibilitate derulate în Tabără a fost, însă, comuniunea dintre arta plastică şi poezie. Un recital de poezie susţinut de actorul Claudiu Pintican nu pe scenă, ci în jurul focului. Ale cărui scântei scoteau şi mai mult în evidenţă emoţia. Fiindcă poezia lui Eminescu e, dincolo de măreţia şi profunzimea ei, emoţie. Dacă ştii să-i pătrunzi înţelesurile.
Iar Claudiu a ştiut să vibreze prin poezie şi să-i facă pe copii şi pe adulţi să vadă în poezia eminesciană altă viaţă, să simtă cum cuvintele prind suflet, culoare, formă, fiecare epitet devenind o explozie de lumină.
Ca şi pictura sau muzica, poezia lui Eminescu creează stări nebănuite pentru suflet.  Împinge ima­ginaţia pînă dincolo de infinit, creînd imagini şi sonorităţi nemaiîntâlnite. Acolo, în jurul focului, actorul Pintican a spus versuri pline de suflet, vigoare şi frumuseţe ritmică. Pe pământ focul, iar deasupra, pe cerul înstelat, o lună mare ni-l readucea pe Eminescu şi mai aproape. Lună tu, stăpâna nopţii…
Apoi, pictorul Hârjoabă, de la Cluj, le-a vorbit copiilor despre Brâncuşi. Un alt mare artist. Şi Gheorghe Pârja a picurat emoţie şi preotul Oprişan şi părintele Ardelean. Îngăduitor cu lumea din jur. Fiindcă arta înseamnă şi solidaritate şi credinţă şi toleranţă. Asta învaţă copiii în Tabăra de artă şi solidaritate. Să picteze sau să deseneze, să meargă pe dealuri, să intre în curţile oamenilor, să înveţe binele, să fie fericiţi. O veritabilă şcoală de pictură, ci mai ales una de familie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.