În Coltău, Serviciu de Pază locală constituit din cauza înmulţirii furturilor

0
854

Primăria Coltău îşi înfiinţează Pază locală din cauză că furturile în comună s-au înmulţit în ultima perioadă. Acest serviciu se va face de către cetăţenii din comună pe bază de voluntariat.
Administraţia din comună a optat pentru această formă de pază din cauză că nu-şi permite costurile mari aferente înfiinţării  Poliţiei Locale. Astfel, s-a ales varianta mai ieftină prin care cetăţenii, benevol, vor efectua patrulări pe raza localităţii pentru a preveni eventualele furturi: „Ne-am organizat acum şi cu paza comunală că altfel nu se mai poate în comună. Paza locală se face prin voluntariat. Noi nu ne permitem din bugetul local să plătim lunar cinci poliţişti locali. Avem deja pregătit statutul  pentru a fi înregistrat la Camera de Comerţ şi apoi prin voluntariat vom asigura paza în comună. Există trei membri fondatori, va fi o listă exactă cu doritorii care se anunţă din timp, cam cu o lună înainte. Oamenii vor patrula cu maşina, că vom cumpăra şi un automobil numai pentru asta şi de cum observă ceva, automat sună la 112. Altă jurisdicţie nu au decât să fie văzuţi cum patrulează ”, a declarat Lajos Cendes, primarul comunei Coltău.

Coltau4Model preluat de la alţii

Ideea a venit de la alţii care au implementat cu succes acest serviciu de pază locală: „Oamenii vor veni. Am luat modelul din Ungaria şi de la Gheorghieni unde funcţionează foarte bine deja. Este nevoie de ei pentru că avem anumite dificultăţi cu poliţia, ba nu au benzină, ba nu au una, ba alta şi nu ştiu ce ar trebui făcut. Dar cu paza locală este un plus de siguranţă. Am ieşit şi eu în vreo două nopţi şi am văzut că dacă ai vesta pe tine nu mai merg şoferii aşa cu viteză pe stradă, îi ţinem puţin sub control şi pe cei de alte etnii. Am făcut şi o hotărâre de Consiliu Local: dacă nu deţine legal teren nu are ce căuta aici că îi confiscăm ştraful, calul, tot”, a spus primarul.

Zeci de furturi neelucidate

Hoţii din comună nu prea au scrupule şi fură cam tot ce se poate, atât din locuinţe, cât şi de la firme sau chiar din parcul fotovoltaic: „Oamenii de bună credinţă se necăjesc, lucrează, investesc bani, iar când ar fi de cules roadele, le culeg alţii. Nu se mai poate aşa, trebuie să ne ocupăm de ei zi de zi. Avem vreo 20 de cazuri neelucidate de furturi, spargeri. Şi sunt cazuri serioase, nu jucării: când s-a construit parcul fotovoltaic s-a furat sârmă de cupru în valoare de 5.000 de euro. Cei de acolo au plătit firmă de pază, însă nu s-a aflat făptaşul. De asemenea, s-au spart două ateliere şi trei locuinţe, dar nu s-a rezolvat nimic pînă în prezent”, a conchis Lajos Cendes.

Oamenii nu prea au ce face în faţa hoţilor

În ceea ce priveşte sătenii, aceştia nu prea au ce face când hoţii le „vânează” casa sau gospodăria: „Pur şi simplu nu ne putem apăra de ei. Dacă trec ziua şi văd că este ceva de furat, peste noapte se întorc şi fură. Mie au încercat să-mi ia din şură motocultorul după ce m-au văzut lucrând cu el. Noroc că am câini care au lătrat peste noapte când au venit organizaţi, iar eu am ieşit şi am strigat de s-au speriat şi au fugit”, a spus un sătean, sub protecţia anonimatului. „E greu cu cei de alte etnii de la noi din sat, care nu lucrează, ci doar pierd vremea toată ziua gândindu-se ce să fure peste noapte. Că dacă nu sunt angajaţi la un serviciu zilnic, nu au din ce să trăiască, aşa că fură”, ne-a explicat şi Florin F., localnic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.