Ajutor de minimis pentru zootehnie

0
539

Guvernul a instituit o schemă de ajutor de minimis în valoare totală de 24 de milioane de lei pentru eficientizarea activităţii sectorului zootehnic, respectiv pentru achiziţionarea de berbeci/ţapi de reproducţie din rase specializate. Beneficiarii pot fi crescătorii de ovine sau caprine care îndeplinesc următoarele condiţii: sînt persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008; sînt persoane fizice care deţin atestat de producător emis potrivit prevederilor Legii nr. 145/2014; sînt persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu personalitate juridică constituite conform legii. Beneficiarii trebuie să deţină minimum 60 de capete de femele ovine identificate şi înregistrate în RNE, pe beneficiar, în vederea achiziţionării de berbeci de reproducţie din rase specializate; minimum 60 de capete de femele caprine identificate şi înregistrate în RNE, pe beneficiar, în vederea achiziţionării de ţapi de reproducţie din rase specializate. Cuantumul sprijinului financiar este de maximum 2.500 lei/cap berbec din rasă specializată; respectiv maximum 2.500 lei/cap ţap din rasă specializată. Derularea sprijinului se realizează prin direcţiile pentru agricultură judeţene.
Achiziţia de berbeci/ţapi de reproducţie se realizează respectînd proporţia de un berbec/un ţap la 30 de capete femele ovine/20 capete femele caprine deţinute de beneficiar. Rasele de berbeci de reproducţie care se pot achiziţiona de beneficiari sînt: Suffolk, Charollais, Ile de France, Rasa de carne Palas, Texel, Cap Negru German, Hampshire, Merinofleisch, Merinos de Palas, Rasa de lapte Palas, Lacaune, Friză, Awassi, Ţurcană, Cap Negru de Teleorman, Ţigaie, Karakul, Blanche du Massif central, Vendeen, Berrichon du Cherr, Charmoise, Rouge de l’Ouest. Rasele de ţapi de reproducţie care se pot achiziţiona de beneficiari sînt: Carpatină, Albă de Banat, Alpină franceză, Saanen, Boer, Murciano-Granadină, Nubiană, Nobilă Germană.

Plăţi pentru oi şi capre

APIA le reaminteşte solicitanţilor sprijinului cuplat în zootehnie pentru animalele din specia ovine şi/sau caprine că pentru anul de cerere 2016 au obligaţia să respecte următoarea prevedere: „Documentul specific care însoţeşte cererea unică de plată (…) este adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea femelelor ovine şi/sau a berbecilor de reproducţie sau femelelor caprine şi/sau a ţapilor de reproducţie, pentru care se solicită SCZ, în Registrul genealogic al rasei”.
Astfel, pentru a beneficia de sprijinului cuplat în zootehnie pentru animalele din specia ovine şi/sau caprine, este necesară depunerea adeverinţei avizată de către ANZ, după caz, la Centrul judeţean/local APIA unde a fost înregistrată cererea unică de plată.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.