După 50 de ani. Bucuria revederii

0
476

1966-2016, o curbă temporală care a însumat cinci decenii de cînd două clase de elevi (reală şi umană) ai Liceului teoretic din Baia Sprie au absolvit clasa a XI-a de liceu.
1 septembrie 2016, micuţul oraş minier de la poalele Ignişului a avut parte de un eveniment singular. Foştii liceeni au dorit să se revadă după o jumătate de secol. De menţionat că ultima lor întîlnire s-a petrecut în urmă cu 20 de ani. Am asistat la momente emoţionante, chiar lacrimogene, cu îmbrăţişări adolescentine. O parte dintre ei nu s-au mai întîlnit de la terminarea cursurilor liceale. Sub povara anilor, fizionomiile juvenile de atunci au căpătat o altă înfăţişare. A fost greu să se recunoască, identificîndu-se după întrebarea: Ce mime ai avut în liceu? În memoria distinşilor profesori şi colegi trecuţi în eternitate, la Biserica de lemn din localitate, preotul Marius Cătană a oficiat un Te Deum de pomenire.
A urmat lecţia de dirigenţie, care s-a derulat pe parcursul a peste două ore. Cei 28 de absolvenţi prezenţi la această întîlnire au făcut o radiografie a evoluţiei lor în plan profesional şi social. Au evocat traseul vieţii lor, cu împlinirile, bucuriile, dar şi cu regretele. Au fost destăinuiri sincere, unele chiar tulburătoare, cu o mare încărcătură emoţională.
În cuvinte elogioase au fost remarcate dragostea şi recunoştinţa pentru colectivul de profesori, şi toţi aceia care au pus sufletul la devenirea lor ca oameni. Din noianul de mărturisiri ale acestor seniori mi-a reţinut atenţia cea exprimată de doamna Valentina Plăcintă, venită tocmai din Germania pentru a aniversa acest eveniment jubiliar: „Am descoperit că timpul nu mai e o clepsidră ce-şi scurge nisipul, ci un secerător ce-şi leagă snopii. Am descoperit că nici suferinţa, nici moartea, nici chiar doliul nu sînt de plîns, că cel dispărut, dacă memoria sa este venerată, e mai prezent şi mai puternic decît cel viu”.
Atmosferă destinsă, colegială, presărată cu amintiri hazlii, petrecute în anii de liceu. S-a propus ca întîlnirea absolvenţilor acestei generaţii să se desfăşoare în fiecare an, la 1 septembrie.
Nu pot încheia aceste rînduri fără a evidenţia eforturile remarcabile depuse de doamna Flavia Leşe, sufletul evenimentului şi organizatoarea lui în cele mai mici detalii. Meritele domniei sale în finalizarea cu mult succes a acestei întîlniri au fost subliniate de toţi colegii, în intervenţiile lor. Ne vom revedea la 1 septembrie 2017. Pînă atunci să auzim numai de bine!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.