Întoarcerea la plein-air în cadrul Salonului Anual 2016

0
354

Artiştii maramureşeni se întorc la plein-air. După modelul Şcolii de Pictură Băimărene, tot mai mulţi pictori autohtoni aleg această modalitate pentru a surprinde peisajul şi frumuseţea din jur. Artiştii maramureşeni sunt convinşi că asistăm la „o întoarcere la plein-air”, dovadă fiind numărul ridicat de tabere de acest gen. Chiar şi unii dintre fotografi au fost tentaţi să lase aparatul de fotografiat în favoarea plein-air-ului. Este ca­zul artistului fotograf Felician Săteanu, ale cărui lucrări de pictură pot fi admirate pe simezele Salonului Artelor din cadrul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare în cadrul Salonului Anual 2016.

Întoarcerea la natură

Salonul Anual 2016 s-a deschis în 5 septembrie. Pe simeze pot fi admirate lucrările a 15 artişti plastici şi fotografi. „Salonul Anual 2016 a Uniunii Artiştilor Plastici, sucursala Baia Mare întruneşte lucrările artiştilor înscrişi în această filială din judeţ, dar şi a participanţilor de la tabăra de Pictură în plein-air care a avut loc la Cavnic în acest an. Este o selecţie, putem spune, naţională. Avem pictori din Bucureşti, Alba Iulia, Baia Mare, Cavnic. Cred că este o reuşită. Totodată, putem admira şi participarea a doi fotografi care de obicei la saloanele noastre vin cu fotografie, respectiv Ilie Tudorel şi Victor Mihalca. Cred că evenimentul marchează o anumită evoluţie a mişcării artiştilor plastici atât din judeţ, cât şi din ţară, mai ales a participanţilor de la taberele de plein-air care în ultimii ani sunt foarte multe în judeţ, ceea ce cred că este bine pentru că oarecum se vrea continuitatea Şcolii de Pictură Băimărene care se ştie că era prin excelenţă o şcoală de plein-airişti. Se reînvie tradiţia şi cred că e de bun augur. Numai la Cavnic au fost organizate în acest an trei tabere de plein-air la care au participat pictori din Ungaria. La Borşa au fost organizate două tabere de plein-air. Sunt cele consacrate de la Limpedea, Baia Sprie, Hoteni, Vişeu.
Se pare că plein-airul sau peisajul maramureşean oferă iubitorilor acestui gen un motiv serios, având în vedere că într-un an putem număra peste 10 tabere de plein-air, ceea ce cred că e foarte bine atât pentru artişti, cât şi pentru iubitorii de artă”, a punctat artistul fotograf Felician Săteanu. Cei prezenţi au remarcat că artiştii prezenţi pe simeze încearcă să refacă realitatea şi să o prezinte oarecum „caleidoscopic”. „Plein-airul reprezintă o modalitate de a-ţi arăta limitele până la urmă. Nu trebuie să ne fie frică deloc de naturalism. Plein-air-ul înceacă să aducă în faţa publicului simpla uimire a pictorului în faţa a ceea ce vede, indiferent dacă e vorba de o temă mai spectaculoasă sau nu, dacă e vorba de o simplă casă dintr-un sătuc al Maramureşului, de o lizieră a pădurii, ori de un copac izolat. Din aceste mici fragmente e un fel de prezentare caleidoscopică a lumii, şi trebuie să porneşti de la cea punctuală, să prezinţi impresii. Ne întoarcem la natură. Spargem trecutul, îl facem bucăţi şi din acela vedem cum reuşim să refacem realitatea”, a spus directorul Centrului Creaţiei Populare, Ştefan Mariş. De plein-air au fost atraşi şi artiştii fotografi.

Între penel şi aparatul de fotografiat

Felician Săteanu a venit de această dată în cadrul expoziţiei cu picturi şi nu cu fotografii etnografice. „În cadrul Salonului mă prezint cu două picturi realizate în tabăra din Cavnic. Toată lumea se aştepta să vin cu fotografie, am zis că rup puţin ritmul. Deja în fotografie am o oarecare notorietate şi apropiindu-mă de pensie şi de anul viitor nu voi mai fi prins în obligaţiile de serviciu de a face fotografie etnografică, deşi o voi face în continuare, dar nu voi mai fi atât de prezent, am început să accept invitaţiile de a merge şi în taberele de pictură. La finele săptămânii sunt invitat într-o tabără de pictură din Ungaria. Anul acesta am participat la trei tabere de pictură, ceea ce e o surpiză şi pentru mine, dar şi pentru cei care mă ştiu ca fotograf”, a afirmat Felician Săteanu. Unul dintre fotografii prezenţi în cadrul Salonului Anual, Victor Mihalca a vrut şi el să surprindă publicul. Artistul a venit cu imagini din Iordania, intenţionând ca în viitorul apropiat să realizeze chiar o expoziţie personală cu fotografii surprinse în acel colţ al lumii. „Aceste fotografii sunt realizate în toamna anului trecut în zona deşertică între Israel şi Iordania. Am umblat în mai multe locuri. Am stat două săptămâni acolo. Este o zonă deşertică extrem de interesantă, căutată de fotografii profesionişti. Am ales din 2.000 de fotografii, 5. Voi avea o expoziţie personală cu fotografii din acea zonă, undeva spre finele acestui an, pentru că anul viitor mă bate gândul să merg în Nepal. E altă lumină, alţi oameni, mi se pare chiar interesant. Din punct de vedere fotografic e ceva deosebit”, a concluzionat Victor Mihalca. În cadrul evenimentului au existat şi momente recitative susţinute de Mihai Ganea. Salonul Anual 2016 poate fi vizitat până în 16 septembrie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.