Nou în Baia Mare! Tratamentul prin radiofrecvenţă a bolii venoase cronice

1
3764

Dr. Ciprian Ionel Pop este medic specialist Chirurgie Vasculară. A absolvit UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca în anul 2007. A început pregătirea în specialitate din ianuarie 2008 la Institutul Inimii „Nicolae Stăncioiu” Cluj-Napoca, unde a  profesat în calitate de medic rezident timp de 5 ani. A devenit student al Şcolii Doctorale din cadrul UMF „Iuliu Haţieganu” în anul 2009, postură din care a publicat numeroase articole, atât ca şi colaborator, cât şi ca prim autor. Este membru al General Medical Council Marea Britanie din anul 2010, an din care a început şi colaborarea cu variate spitale de pe teritoriul Marii Britanii, în specialităţile Chirurgie Vasculară şi Chirurgie Generală.
A devenit medic specialist Chirurgie Vasculară în anul 2014. Este membru al Societăţii Europene de Chirurgie Vasculară din anul 2015. În Marea Britanie a învăţat şi perfecţionat cura prin radiofrecvenţă a bolii venoase cronice şi practică cu succes această metodă terapeutică în România din anul 2015, folosind un aparat Covidien de ultimă generaţie.  În prezent este într-un contract de colaborare cu Royal Cornwall Hospital UK şi practică această metodă terapeutică a bolii venoase cronice în România în mediul privat.

– Domnule doctor, ne puteţi descrie noua tehnică pe care o folosiţi în terapia bolii cronice venoase?
– Laserul Nd-YAG îl folosesc pentru terapia telangiectaziilor, venectaziilor. Procedura  Venefit este scurtă, fără durere, fără sângerări, doar o uşoară iritaţie post-procedurală care se tratează prin aplicarea unui gel antiinflamator local. Simptomele varicelor se ameliorează în decurs de două zile. Terapia cu radiofrecvenţă se poate aplica şi la venele fine, aflate în stadiul II – tratezi din timp şi nu îţi pui viaţa în pericol.
– Concret, cu ce diagnostic se prezintă bolnavii la dvs.?
– Recent, am avut un pacient de 35 de ani, care s-a prezentat cu un ulcer pre-tibial drept, vechi de aproximativ 9 luni, fatid, cu defect semnificativ de substanţă. Ecografic s-a decelat o VSI dr dilatată cu insuficienţă de crosă şi segmentară. S-a intervenit chirurgical în anestezie generală şi s-a practicat ablaţia prin radiofrecvenţă a VSI dr pe toată lungimea ei şi chiuretarea ulcerului. La trei săptămâni post operator, evoluţia este foarte încurajatoare. Unei alte paciente, de 50 de ani, cu boală venoasă cronică prin insuficienţă VSI la crosă şi segmentară, clasa CEAP III,  i s-a practicat Crosectomie VSI dr şi ablaţie VSI dr suprageniculat prin radiofrecvenţă, în anestezie locală (o  uşoară sedare).
– Pacientul rămâne internat în spital după intervenţie?
– Nu, nici măcar nu trebuie să se interneze. Noi introducem cateterul ClosureFast în vena bolnavă, printr-o mică incizie în piele. Acest cateter foloseşte radiofrecvenţa, micşorând şi închizând pereţii venei bolnave. Odată ce aceasta este închisă, sângele continuă să circule în corp doar prin venele sănătoase. După procedură, acoperim incizia cu un simplu bandaj şi recomandăm purtarea de ciorapi de compresie pentru a contribui la o vindecare mai rapidă.
– Ce se întâmplă dacă nu tratezi varicele?
– Trebuie să subliniez faptul că aproape un român din doi suferă de varice. Dacă nu se tratează, varicele pot duce la complicaţii extrem de grave, precum ulcer sau tromboflebită.
– Cât de repede îşi pot relua activităţile zilnice pacienţii după această intervenţie?
– Pacienţii trataţi prin procedura Venefit îşi pot relua activităţile normale mult mai repede decât cei care aleg scoaterea chirurgicală a venelor sau ablaţia endovenoasă. Adică după câteva zile.
– Bolnavele, mai ales femeile, întreabă dacă vor rămâne cu cicatrici sau umflături după procedură?
– Majoritatea raportează mici cicatrici, vânătăi, umflături imperceptibile sau chiar deloc în urma procedurii Venefit, prin folosirea cateterului ClosureFast.
– Există şi cazuri în care nu se pretează această procedură?
– Majoritatea cazurilor de boală varicoasă sunt pretabile acestei terapii, cu condiţia să nu mai fi avut alte intervenţii chirurgicale în trecut pe acelaşi picior. Dar acest aspect se poate stabili la consultaţie.
– Până la ce vârstă se pot prezenta pacienţii pentru o astfel de procedură?
– La toate vârstele, mai ales dacă sunt la prima prezentare. Dacă pacientul prezintă tromboflebită, este necesar un consult prealabil.
– Există şi posibile complicaţii în urma acestei proceduri?
– Deşi incidenţa complicaţiilor este mică, ele sunt totuşi posibile. Acestea ar fi sângerarea, infecţia şi tromboza venoasă profundă  – complicaţii comune ale oricărei intervenţii – însă se iau toate măsurile necesare pentru a se evita aceste riscuri (tehnica chirurgicală aseptic, tratament cu antibiotic intra-operator, injecţii anticoagulante post-operator etc.) Ar mai fi o uşoară amorţeală (parestezie) tegumentară, dar aceasta dispare de cele mai multe ori la şase săptămâni.
Dr. Ciprian Ionel Pop consultă pacienţi la Clinica Someşan.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.