Monument în memoria foştilor deţinuţi politici

0
545

Ieri, 8 septembrie 2016, în faţa Bibliotecii Judeţene ”Petre Dulfu” din Baia Mare a fost dezvelit monumentul amplasat de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din Romania (AFDPR), filiala Baia Mare, monument care are menirea de a aminti, tuturor, ororile la care au fost supuşi foştii deţinuţi politici în regimul comunist. Odată dezvelit, monumentul a fost sfinţit de un sobor de preoţi, urmând o slujbă de pomenire în cinstea celor care şi-au pierdut viaţa în temniţele comuniste, dar şi în memoria celor care, azi, nu se mai află printre noi.

La eveniment au fost invitaţi foştii deţinuţi politici din Baia Mare, prin preşedintele Silviu Dragomir, Ioan Ilban – liderul filialei Sighetu Marmaţiei, Nistor Man, preşedinte AFDRP Târgu Mureş şi, nu în ultimul rând, preşedintele AFDRP la nivel naţional, Octavian Bjoza. Prezenţi la eveniment au fost şi Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene ”Petre Dulfu” Baia Mare, dar şi invitaţi ai reprezentanţilor AFDRP: „E pentru prima dată când se petrece o astfel de marcare, printr-un simbol superb, al efortului acestui eşantion de oameni, cărora le datorăm totul pentru că ei au fost în câmpul bătăliilor în vremuri de aşa-zisă pace şi au suferit mai mult decât în vremuri de aşa-zis răz­boi. A fost cel mai crunt război în timp de pace”, a spus Teodor Ardelean.

Monumentul a fost realizat de sculptorul Mircea Bochiş

monument-detinuti-politici1Cel care a sculptat monumentul a povestit ce a vrut să exprime prin opera sa: „Am mari emoţii pentru că, de obicei, artiştii nu sunt puşi să vorbească în faţa propriei opere. Dar eu, de fapt, mi-am spus cuvântul şi am făcut o traducere în imagini a tuturor sentimentelor pe care le-am încercat în momentul în care am pornit să fac această operă, însă voi face această traducere şi în cuvinte. Noi încercăm să marcăm cu acest monument o porţiune dramatică, tristă şi nenorocită din istoria ţării noastre. Nu este o bucurie că trebuie să facem un asemenea monument. Era foarte bine ca sculptura aceasta să nu fi trebuit pusă niciodată. Monumentul este un fel de prelungire a Memorialului Durerii din Sighetu Marmaţiei până în Baia Mare. Nu este o fericire nici că există memorialul, deoarece asta înseamnă că au existat nişte drame de neimaginat, care au culminat cu moartea a enorm de multe persoane, fără să aibă absolut nicio vină! Lăsând asta la o parte pot să spun că a fost foarte greu de imaginat monumentul pe care-l vedeţi astăzi, el fiind bazat pe suferinţa a mii de oameni. Ceea ce vedeţi în faţă sunt trei plăci de andezit, care eu am dorit să reprezinte lu­mea reală. În acestea este traforată figura umană, aceasta reprezentând faptul că din lu­mea umană a fost smuls violent omul şi a dispărut. Din aceşti oameni nu a mai rămas nimic decât forma lor pe care au avut-o anterior. Sunt trei plăci care privite din faţă şi lateral formează un fel de tunel al durerii”, a explicat sculptorul Mircea Bochiş. „Stimată adunare, ne bucurăm că noi suntem aici, dar vreau să ne aducem aminte de cei care nu mai sunt. Asta este o pagină de istorie pentru noi, dar şi pentru generaţiile care vin. Vreau să mulţumesc şi autorităţilor locale şi judeţene pentru că au fost cu toţii de acord să construim acest monument aici, în Baia Mare”, a precizat Silviu Dragomir, preşedintele AFDRP, filiala Baia Mare. „Eu mi-am imaginat, când am văzut prima dată monumentul, următorul lucru: m-am văzut trecând prin ziduri şi dincolo de gratiile de sârmă ghimpată, undeva către viaţa liberă de afară, către Dumnezeu care a fost cel ce a făcut ca vieţile noastre să fie salvate. Sunt trist însă că e singurul loc din România unde am impresia că noi suntem mai numeroşi decât ceilalţi din localitate, lucru care nu face altceva decât să mă întristeze. Sigur că astfel de monumente sunt totuşi binevenite, fiind ridicate pentru generaţia tânără de azi, dar şi pentru cele care vor veni”, a spus şi Octavian Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România şi totodată subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.