Festivalul Coral Internaţional „Liviu Borlan”, ediţia a VI-a

0
612

Concursul de compoziţie – start bun!

Cu fiecare ediţie a Festivalului Coral Internaţional „Liviu Borlan” s-au conturat idei şi propuneri care au îmbogãţit acest eveniment muzical unicat în România, prin modul de organizare şi desfãşurare.
Dacã la cea de-a cincea ediţie s-a pus pe masa muzicii corale cea de-a cincea carte legatã de festival şi de compozitorul Liviu Borlan, dar şi admiterea în concurs a corurilor pe voci egale, la cea de-a VI-a ediţie, secţiunii de interpretare, consacratã deja, i s-a adãugat o secţiune de compoziţie. Cu scopul de a reaminti tinerilor compozitori cã a existat Liviu Borlan, dar şi stimularea interesului lor pentru zona muzicalã coralã actualã, apropiindu-i de corurile de amatori (bune şi foarte bune), care aşteaptã repertorii noi, de calitate, cu care sã-şi îmbogãţeascã programele de concerte şi concursuri corale.
Secţiunea concursului de compoziţie a fost organizatã în parteneriat cu Asociaţia Naţionalã Coralã din România, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi Asociaţia ”Prietenii Armoniei”, organizatoarea Festivalului Coral Internaţional „Liviu Borlan”.
A fost o idee excelentã, care a prins chiar de la prima ediţie, cum spunea profesorul Dan Buciu, preşedintele juriului concursului de compoziţie. S-au prezentat în concurs multe compoziţii, cele mai bune fiind premiate. În prima zi de concurs, dupã evoluţia corurilor participante, profesorul Buciu a dat citire premiilor, iar lucrarea care a luat locul I a putut fi şi ascultatã în varianta electronicã. A primit multe aplauze.
Toate lucrãrile destinate acestui concurs au avut ca punct de plecare o melodie autenticã maramureşeanã luatã dintr-o colecţie de folclor, culeasã de însuşi autorul lucrãrii sau dintr-un repertoriu de astfel de melodii.
Dificultatea a fost me­diu sau mediu superior, piesa trebuind sã fie accesibilã unui cor de amatori bun sau foarte bun (din România). Piesa care a depãşit gradul de dificultate specificat a obţinut Premiul special oferit de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România.
Iatã câştigãtorii:
Premiul I
Compoziţia “Jertfa”, Sebastian Androne, doctorand, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.
Premiul II
Compoziţia “Sus în vârf”, Ionuţ Teodorescu, absolvent, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.
Premiul III
Compoziţia “Fetele de la Vişauă”, Vlad Răzvan Baciu, doctorand, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.
Menţiuni
Compoziţia “Mutule, nu fi nebun”, Aurelian Băcan, doctorand, Academia de Muzică „Gh. Dima”, Cluj-Napoca.
Compoziţia “Onuţa cu supărare”, Viorel Oancea, student, Academia de Muzică „Gh. Dima”, Cluj-Napoca.
Premiul “Liviu Borlan” (pentru o piesă de mare accesibilitate)
Compoziţia “Zumba che”, Andrei Petrache, elev, clasa a XI-a, Colegiul Naţional de Artă „George Enescu”, Bucureşti.
Premiul UCMR
Compoziţia “Dragostile tinerele”, Sebastian Androne, doctorand, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.
Sebastian Androne a fost prezent la Festivalul Internaţional Coral “Liviu Borlan”, ediţia 2016. Să sperăm că unele dintre aceste compoziţii se vor regăsi în repertoriile corurilor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.