Reziduuri de pesticide în legume şi fructe

0
413

Legumele şi fructele sînt controlate din punct de vedere al reziduurilor de pesticide. Inspectorii fitosanitari prelevează probe conform calendarului şi le transmit laboratoarelor acreditate. Se respectă Ordinul MADR nr. 1.256/2005. Analizele chimice sînt realizate în concordanţă cu sistemul de asigurare a calităţii ISO 17025/2005 şi metodele de analiză sînt validate. Pentru asigurarea calităţii analizelor, laboratoarele acreditate RENAR participă anual la teste de competenţe europene organizate de laboratoarele europene de referinţă în domeniu. Autoritatea Naţională Fitosanitară dispune de laboratoare dotate cu echipamente care pot determina reziduuri de pesticide la nivel de “urme de pesticide”. Conţinutul de reziduuri de pesticide, în limitele prevăzute de legislaţia europeană, nu trebuie să afecteze comercializarea produselor. Hipermarketurile şi supermarketurile solicită aceste buletine de analiză şi astfel se asigură că produsele sînt conforme.
Rapoartele publicate prezintă în mod obiectiv rezultatele, dar interpretarea trebuie să fie corectă. Nu orice conţinut de reziduu de pesticid înseamnă pericol pentru sănătatea umană. Periculoase sînt într-adevăr cele ale căror valori depăşesc limita maximă admisă. Rezultatele obţinute la aceste controale se înscriu în media la nivel european.
(Fiind vorba de produse convenţionale, nu ecologice, este evident că acestea conţin reziduuri de pesticide, dar nu depăşesc limita maximă admisă de legislaţia în vigoare.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.