Lucrări de canalizare cu probleme pe strada Oituz din Baia Mare

0
457

Locatarii blocului numărul 2 de pe strada Oituz din Baia Mare ne-au sesizat problema cu care se confruntă de câteva luni de zile: un miros insuportabil de canal le pătrunde în case prin gurile de scurgere din băi. Acelaşi miros, venind din canal, persistă şi în preajma blocului cu pricina. Oamenii spun că şi-au blocat în casă toate gurile de scurgere a apei din băi, însă mirosul pestilenţial nu dispare.

Au făcut şi sesizări la autorităţile locale, însă problema lor a rămas nerezolvată, deocamdată: „Anul trecut în toamnă s-au încheiat lucrările. Muncitorii au săpat şi au schimbat ceva conducte. Niciodată de când a fost canalul vechi de scurgere noi nu am avut probleme, numai din iunie, de când funcţionează canalul nou şi au dat căldurile. Miroase atât afară în jurul blocului, cât şi în casă. Ne miros hainele. Dacă le speli şi le-ai lăsat în baie la uscat se umplu de miros care vine prin sifoanele de acolo. Noi am tot sunat la Vital. Când au venit cei de acolo a patra oară au spus aşa: doamnă, degeaba tot sunaţi la noi pentru că Vital nu este de vină deoarece nu a recepţionat lucrarea. Atunci am mers la primărie, am făcut hârtii acolo, dar ei nu ne-au lămurit, au spus că nu ştiu. Mai pe româneşte, ne-au pasat de la unul la altul. Şi azi dimineaţă (n.r. 12 sept.) a fost vecina de la etajul doi la Vital şi i-au spus că o să vină şi o să mai spele canalul, dar asta nu-i rezolvare pentru că ţeava aia din canal e mai sus. Jos se decantează rahatul, excrementele, şi eu cred că de acolo vin mirosurile astea insuportabile”, ne-a spus Maria Botiş, locatară a blocului numărul 2 de pe strada Oituz. „Problema nu este numai la noi pe scară, ci la întreg blocul. Toţi se plâng de acelaşi lucru. E clar că ceva nu s-a făcut cum trebuie, dacă de la vechiul canal nu mirosea. Şi cred că e un pericol pentru sănătate mirosul acesta puternic. Autorităţile aruncă vina de la una la alta, însă noi rămânem cu problema”, a explicat şi Reghina Şandor, un alt locatar.

Problema va fi remediată de executantul lucrărilor

20160912_125456_resizedReprezentanţii societăţii Vital, beneficiarul investiţiei, cunosc problema, au depistat-o de ceva vreme şi i-au pus în vedere firmei executante remedierea ei. Până atunci, canalizarea din zona Oituz nr. 2 va trece din nou pe reţeaua veche: „În proiectul iniţial pentru zona aceasta unde este blocul doi, în momentul de faţă noi am închis proiectul şi suntem în următoarea fază: am ajuns la final cu execuţia, însă recepţia finală se face după un an. Toată această perioadă până la recepţie este una de verificare, clarificare a problemelor care apar în funcţionare după execuţie şi de remediere a defectelor. Este normal să mai apară anumite deficienţe în funcţionare după terminarea lucrărilor, exact ca la o casă nouă, la care apar nişte crăpături pe pereţi, că se aşează casa. Acelaşi lucru se întâmplă şi aici – la prima vedere s-au aşezat conductele, dar probabil că apar nişte tasări, fie din circulaţie, fie din execuţie, fie că materialul a avut anumite vicii diverse. De aceea există această perioadă. În tot angrenajul acesta beneficiarul este Vital-ul. Proiectul iniţial arăta altfel, cu descărcare în punctul de pe strada Oituz, dar în momentul în care au mers pe şantier constructorii, au venit şi au spus că au o altă variantă: să meargă în direcţie opusă, fiind o soluţie mai bună. Până aici totul a fost în regulă, dar când am venit noi şi am început să facem exploatarea, am constatat că pe scurgerea prin acest tronson există neconformităţi. Odată această problemă depistată încercăm să găsim cauzele şi să o remediem. Pentru că s-a trecut pe canalizarea nouă şi ea nu funcţionează cum trebuie, am dispus spălarea reţelei vechi, revenind cu traseul la ea, şi remedierea reţelei noi”, ne-a explicat Mircea Mecea, directorul general adjunct al societăţii Vital Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.