Oraşul Seini îşi produce curentul electric

0
540

Lucrările la instalaţia de biogaz din Seini s-au finalizat. Staţia, ce transformă gunoiul animalier în energie electrică, este funcţională deja, urmând ca zilele viitoare să ajungă la parametrii optimi de utilizare.
Instalaţia produce zilnic peste 300 de kw, energie care este introdusă în reţeaua electrică naţională: „În acest moment staţia de biogaz funcţionează în graficul stabilit. Producem 344 de kw electrici. Aseară (n.r. 13 septembrie) chiar am ajuns la 360 şi trebuie să ajungem la 370. Deocamdată livrăm gratuit energia în reţea, pentru că nu avem autorizaţie de producere a energiei electrice, dar am depus dosarul şi pentru asta. Paşii pentru autorizare sunt însă lungi. Am avut nevoie prima dată de o autorizaţie integrată de mediu, care durează 180 de zile. Abia apoi vom intra ca să o obţinem pe cealaltă, de energie electrică, dar avem deja toate avizele necesare. Am obţinut în schimb licenţa de producere a biogazului”, a spus Gabriela Tulbure, primarul oraşului Seini.

La finalul lunii se va prelua oficial staţia

dsc06724Pe final de septembrie, o comisie de la minister va veni în Seini pentru inaugurarea oficială a investiţiei şi preluarea ei de către autorităţile locale: „Trei luni de zile suntem în probe şi monitorizare. Din data de 19 şi până în 22 septembrie, o echipă formată din specialişti de la minister, Consiliul Judeţean, primărie va veni şi vom prelua oficial staţia. Instalaţia construită la noi este una pilot în ţară, am fost premiaţi cu brevet de excelenţă la nivel naţional. Noi suntem singura administraţie publică locală din ţară care beneficiem de o asemenea investiţie, de 3,4 milioane de euro. În urma vizitei celor de la Banca Mondială, am semnat chiar azi actul adiţional. Aceştia, dintre toate investiţiile propuse pe acest domeniu, au ales să vină tocmai la Seini. Deci, cu atât mai mult reprezintă un succes pentru noi”, a completat primarul. Procentul iniţial de 11%, ca şi cofinanţare a investiţiei din partea autorităţilor locale, a fost destul de împovărător. Totuşi, în urma discuţiilor cu cei de la Banca Mondială, cota primăriei a scăzut la 5,62% din total.

Energia electrică produsă va acoperi necesarul oraşului

Autorităţile locale din Seini mai aşteaptă doar obţinerea autorizaţiei de producere a energiei electrice, moment din care plata facturii primăriei pentru curentul consumat va fi zero: „În momentul în care vom deveni producător autorizat de energie electrică, vom face o compensare cu energia pe care noi o consumăm în oraş pentru iluminatul public. De vreo cinci ani, de când sunt eu primar, nu mai stingem becurile noaptea în oraş, deoarece am considerat că viaţa şi siguranţa cetăţeanului este mult mai importantă decât orice, ei trebuind să trăiască într-un oraş liniştit, sigur. De acum înainte însă, vom reuşi să compensăm cheltuielile legate de curent, deci oraşul Seini îşi va produce singur energia electrică necesară pentru şcoli, clădirile care aparţin autorităţii publice locale, dar şi pentru iluminatul public stradal”, a precizat Gabriela Tulbure.

Parteneriat între primărie şi Liceul Agricol Seini

dsc06733Primăria va face un parteneriat între Liceul Agricol din Seini şi staţia de biogaz. Prin acesta se vor construi mai multe sere în care elevii de liceu vor face practică. În urma procesului de la staţie rezultă agent termic, ce va fi folosit la încălzirea propriilor sere ale primăriei şi liceului. Astfel, autorităţile locale îşi vor produce, în regie proprie, răsadurile de flori necesare oraşului, dar nu exclud nici varianta cultivării de legume. Singura problemă ar fi modalitatea de comercializare a acestora, însă şi aici primăria caută soluţii, în funcţie de cum îi va permite legislaţia.

Materia primă pentru staţie este asigurată

În ceea ce priveşte materia primă necesară producerii biogazului şi mai apoi energiei electrice, aceasta este asigurată în totalitate, în prezent, însă pe viitor trebuie gândit un plan mai complex în legătură cu necesarul de gunoi animalier şi biomasă: „Staţia nu a ajuns încă la parametrii maximi funcţionali, dar este în curs de a atinge acest prag. Materia primă este asigurată, atât porumbul siloz, cât şi dejecţiile de animale – vacă, porc. Materia primă o putem aduce uşor dacă vorbim de gunoi animalier. O problemă ar putea fi la porumbul siloz, unde producţia pe hectar este undeva la 40 de tone şi sunt necesare aproximativ 2.000 de tone, deci ar trebui o suprafaţă de 50 de hectare pe care să fie cultivat porumb siloz. În acest moment avem un contract cu o firmă ce ne va furniza porumbul siloz, în prima fază, după care o să încercăm atragerea agricultorilor din Seini să-şi unească loturile şi să cultive acolo porumbul siloz, să nu-l aducem din altă parte. Gunoiul provine de la fermele de vaci, porci şi păsări, din localitate. Instalaţia este una prin care se doreşte demonstrarea faptului că, datorită gunoiului de grajd, ce reprezintă o mare problemă de mediu a tuturor zootehniştilor, se pot face şi bani, dar se poate gestiona şi în mod corespunzător. În urma procesului de fermentare rezultă un produs cu un conţinut de azot mult mai omogen şi mai constant, astfel că putem să le oferim la schimb, celor care ne oferă gunoiul, acest produs fertilizant pentru terenurile agricole. Acesta se va putea folosi doar în momentele prielnice ale anului. Dacă ar folosi ca şi îngrăşământ gunoiul rezultat pe tot parcursul anului, ar avea nevoie de platforme de depozitare, de stocare, pe când îngrăşământul produs de staţia de biogaz îl putem furniza fermierului exact atunci când are nevoie. Deci, în acest proiect sunt practic cuprinse două componente: instalaţie pilot de biogaz şi platformă de dejecţii animaliere de la populaţie”, a explicat şi Octavian Bodea, viceprimarul oraşului Seini.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.