Bucătari maramureşeni, la masa preşedintelui Franţei

0
565

Doi bucătari maramureşeni au ajuns să gătească pentru preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi premierul României, Dacian Cioloş. Nicolai Tand şi Adi Hădean au preparat bucatele servite la masă de delegaţia franceză condusă de preşedintele Franţei, la invitaţia prim-ministrului român. Cei doi au ales un meniu din produse de sezon 100% româneşti, interpretate în stilul bucătăriei franceze. Astfel, oaspeţii au fost răsfăţaţi cu diferite preparate: de la cremă de dovleac românesc, piure de păstârnac copt, hribi sotaţi în unt din Transilvania până la filé de păstrăv pe plită, vinete afumate, piure de morcovi copţi, muşchiuleţ de berbecuţ, sos de ardei copţi pe cărbuni, arpagic sotat cu unt şi oţet de mere, morcovi crocanţi, snopi de fasole verde opărită. La desert, musafirii au fost serviţi cu quenelle din brânză (ca un papanaş) de vaci tras în unt, lapte de pasăre, frişcă şi piersici confiate cu vanilie. „Pentru meniu am folosit doar ingrediente româneşti, am cumpărat din piaţă tot ce s-a putut, am muncit cu maximă chibzuinţă, de unde şi dificultatea de a oferi SPP-ului mostre îndestulătoare din anumite articole”, a relatat Adi Hădean. La rândul său, Nicolai Tand i-a mulţumit premierului într-o postare pe blogul său pentru invitaţia făcută şi a declarat că a fost o onoare pentru el să gătească pentru premier şi pentru preşedintele Franţei. De asemenea, Tand a povestit despre emoţia cu care a primit această veste.
„Săptămâna trecută eram la restaurant, pregăteam diverse lucruri prin bucătărie, când am primit un telefon. Un telefon care m-a lăsat mut! Urma să gătesc pentru premierul României, Dacian Cioloş, şi pentru preşedintele Franţei, François Hollande. Am sunat-o imediat pe Monica, soţia mea, pentru că nu-mi venea să cred. Acum mulţi ani când am ajuns la Paris şi lucram ca şofer pe ambulanţă, dacă cineva îmi spunea că voi ajunge să gătesc pentru premierul României şi pentru preşedintele Franţei, i-aş fi zis că e nebun de legat. Experienţa aceasta, pe lângă faptul că a fost onorantă pentru mine, a fost şi o lecţie. DA, visurile chiar pot deveni realitate atunci când munceşti, atunci când le construieşti cu seriozitate şi implicare. Îi mulţumesc domnului premier pentru invitaţie şi lui Adi Hădean, alături de care am gătit la acest eveniment, pentru colegialitate şi pentru calm. Ştiţi doar că eu îs mai agitat”, a scris pe blogul său maestrul bucătar Nicolai Tand. Oaspeţii au fost încântaţi de meniu. Dovadă e faptul că premierul Dacian Cioloş a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie alături de Hollande şi de cei doi maeştri bucătari. El a mărturisit că ceea ce fac cei doi maramureşeni este artă, iar atât el, cât şi preşedintele Franţei au fost încântaţi de delicatesele puse pe masă. „Împreună cu preşedintele François Hollande, alături de cei doi maeştri bucătari Adi Hădean şi Nicolai Tand, care au pregătit dejunul oficial şi ne-au încântat azi cu arta lor minunată. O demonstraţie de haute cuisine à la roumaine, cu produse de sezon, 100% româneşti”, a arătat premierul Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook, unde a postat şi o fotografie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.