Memoria părintelui Justin Pârvu şi a foştilor deţinuţi politici, cinstită la Baia Sprie

0
900

De sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, la troiţa şi paraclisul ridicate la fosta mină din Baia Sprie s-au adunat numeroşi credincioşi care au dorit să cinstească memoria marelui duhovnic Justin Pârvu, cetăţean de onoare al oraşului Baia Sprie, dar şi a celorlalţi deţinuţi politici care au avut de îndurat suferinţe cumplite pentru că aveau o singură vină: aceea de a crede în Dumnezeu.

Regimul comunist a încercat prin torturi repetate şi de neimaginat să-l scoată pe Hristos din sufletele celor care au fost închişi în temniţele comuniste sau duşi la muncă forţată în diferite locuri. De suflet nu au reuşit să se atingă şi nici să-i determine pe deţinuţi să se lepede de credinţa în Dumnezeu. În amintirea acestora la troiţa şi paraclisul din Baia Sprie a fost săvârşită o slujbă de parastas, urmată de o agapă oferită de autorităţile locale din Baia Sprie.

În memoria celor care s-au jertfit pentru Adevăr

Anul acesta a fost mai puţină lume decât în ceilalţi ani. Totuşi, intensitatea trării momentului a fost la înălţime. Cei prezenţi şi-au adus aminte cu durere de suferinţele prin care au trecut cei care au luptat împotriva regimului comunist, şi-au amintit de ortacii de la mina din Baia Sprie, dar mai ales de cei care au fost obligaţi să se trudească în acest loc, cu preţul vieţii pentru că nu au vrut să cedeze în favoarea minciunii. “Atunci când părintele Justin Pârvu a ridicat această cruce în memoria celor care au trudit aici, iar unii au şi murit, nu s-a gândit să ne organizeze nouă o sărbătoare, ci ca să cinstim în primul rând Sfânta Cruce căci prin ea ne-a venit mântuirea. Şi ridicând această cruce a făcut-o în memoria celor care s-au jertfit aici, unii chiar au pătimit şi şi-au dat viaţa. Mântuitorul ne spune că orice sărbătoare nu stă în mulţimea celor care participă, ci în intensitatea cu care trăiesc momentul respectiv cei care sunt adunaţi. De aceea puţini fiind noi astăzi să ne gândim în primul rând la cei care au pătimit aici, deoarece orice jertfă nu rămâne fără răsplată în faţa lui Dumnezeu. Jertfa lor a fost în primul rând pentru o cauză nobilă. În primul rând nu s-au lepădat de Hristos şi au fost liberi în interiorul lor. Acest preţ l-au plătit şi de aceea au pătimit aici la muncă forţată. În timp ce cu trupul au muncit, cu sufletul au fost liberi”, a accentuat preotul Nicolae Breban.

Trebuie să luptăm pentru deşteptarea conştiinţei naţionale

20160914_130623La eveniment a fost prezent şi monahul Teodor Stănescu de la mănăstirea Petru Vodă, judeţul Neamţ, trecut şi el prin teroarea temniţelor comuniste. Monahul care editează de ceva vreme cărţi în colecţia “Adevărul adevărat” spune că e nevoie ca în ziua de azi să fie combătută “minciuna” care e ţinută la rang înalt. “Suferinţa de atunci a avut drept cauză, minciuna. Şi în zilele noastre este preamărită minciuna. Eu ca fost deţinut politic socotesc ca o datorie de onoare a noastră să luptăm pentru deşteptarea conştiinţei naţionale creştin ortodoxe, a neamului nostru românesc. Ce trebuie să cerem lui Dumnezeu: să ne lumineze mintea şi ţara, să cunoaştem adevărul şi să ne iubim şi să ne unim pentru a ne salva”, a punctat monahul Teodor Stănescu.

Tăcerea, mormântul conştiinţei naţionale

Cei prezenţi au atras atenţia că e nevoie ca tinerii să cunoască istoria, să-şi cunoască trecutul pentru ca greşelile de odinioară să nu se mai repete. “Studenţii mei nu cunosc lucruri elementare despre ce a însemnat trecutul nostru apropiat. Sunt foarte puţini din cei care ştiu chiar dacă sunt maramureşeni că aici în Baia Sprie, de exemplu, s-au jertfit atâţia oameni care au trudit la muncă forţată pentru că au vrut să spună un adevăr. Tinerii din ziua de azi nu pot să înţeleagă un astfel de lucru, să nu ai libertatea de a spune ce vrei, ce gândeşti. Noi trebuie să le spunem care a fost adevărul şi să aducem şi să facem tot ceea ce este omenesc posibil ca tinerii să cunoască aceste lucruri. Din trecut învăţăm. Din greşeală înveţi să nu mai repeţi greşelile făcute”, a spus consilierul judeţean, Marinel Kovacs.  Pe de altă parte, cei prezenţi au accentuat că istoria trebuie cunoscută şi mai ales mărturisită şi generaţiilor tinere. “Părintele Justin Pârvu ca reprezentant al unei generaţii de sacrificiu este azi cu duhul prezent aici pentru că ne reaminteşte de ceea ce a însemnat perioada nefastă, acea reeducare a torţionarilor comunişti care s-au temut mai ales de spriritul acestor mărturisitori, nu de trup. Temniţele de la Aiud, Gherla, Piteşti, Râmnicu Sărat şi coloniile de muncă de la Baia Sprie, Periprava, Canal sunt expresia istoriei noastre recente care trebuie să fie cunoscută şi merită să vorbim, altfel tăcerea noastră, va însemna mormântul conştiinţei naţionale. Aşadar, să nu tăcem, şi să mărturisim adevărul, dreptatea, buna cuviinţă, smerenia, evlavia, altruismul şi compasiunea care nu se mai regăsesc în caracterul omului postmodern”, a precizat directorul Casei de Cultură din Baia Sprie, Andrei Bărbos.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.