Guvernul a aprobat – O nouă lege a creditelor ipotecare

0
470

Noul act normativ permite conversia creditelor într-o altă valută de câte ori se constată o depreciere mai mare de 20%, iar rata creditului imobiliar trebuie să scadă cu minim 10% în acest caz. Pe lângă alte modificări aduse contractelor de credit, a comisioanelor şi dobânzilor pe care le poate realiza, Ordonanţa prevede ca, de la 1 ianuarie 2017, recuperatorii de creanţe şi dezvoltatorii imobiliari să se înregistreze la ANPC.
OUG prevede clar ce fel de comisioane au voie băncile să perceapă şi în ce condiţii acestea pot sau nu fi modificate în deplin acord şi cu semnătura clientului pentru a preîntâmpina apariţia clauzelor abuzive în contractul de credit pentru achiziţia unui imobil. În cazul în care clientul nu este de acord cu noile condiţii cerute de bancă, banca este obligată să continue contractul în forma iniţială.
De asemenea, actul normativ prevede condiţiile în care se va realiza conversia creditelor într-o monedă alternativă şi reducerea costurilor de creditare. Astfel, la solicitarea clientului, banca este obligată să accepte conversia, în cazul în care rata la creditul în valută ajunge să fie mai mare cu 20% faţă de cea a creditului în lei. Clientul poate solicita de fiecare  dată o conversie, iar banca este obligată să o accepte, când se ajunge la acest prag. Conversia trebuie să se realizeze în aşa fel încât consumatorul să beneficieze de reduceri de dobândă, comisioane, etc… care, cumu­lată, să conducă la o reducere a ratei creditului cu minimum 10%.
Una dintre cele mai importante modificări ale OUG se referă la condiţiile de executare silită a debitorului aflat în dificultate financiară. În afara noutăţii că debitorul este scutit 6 luni de la procedurile de executare silită, de multe ori mai păguboase decât vânzarea directă a debitorului, articolul de lege nu vorbeşte despre persoanele fizice care au luat un credit garantat cu un imobil, ci de un consumator, făcându-se astfel clar distincţia între noţiunea de consumator şi persoană fizică versus persoană juridică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.