Succes internaţional pentru Vişeu de Sus la expoziţia de la Croissy sur Seine

0
2675

În perioada 8-12 septembrie, oraşul Vişeu de Sus a continuat proiectul de promovare a imaginii României în Franţa prin intermediul valorilor Maramureşului, în cadrul proiectului de cooperare cu oraşul Croissy sur Seine.
Încă din 2013, între cele două oraşe există un puternic proiect de cooperare ce se concretizează în fiecare an prin schimburi culturale şi educaţionale, evenimente artistice, acţiuni de promovare a patrimoniului natural. Ediţia de anul acesta a avut în prim plan o expoziţie de fotografie organizată de asociaţia “Croissy sans Frontières”, la care au participat: Vişeu de Sus (România), Altenglan (Germania), Geneva (Chicago, SUA) şi Valle Imagna (Italia).
Expoziţia a fost vernisată vineri, 9 septembrie, la castelul Chanorier, în prezenţa excelenţei sale dl. Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa şi a delegaţiilor din cele cinci ţări. Primarul Vasile Coman, directorul Centrului Cultural-Social, Anuţa Pop, fotograful Daniel Andreica, Andreas Karlstetter, reprezentantul Mocăniţei de pe Valea Vaserului, prof. Amalia Trifoi şi elevii implicaţi în proiectul de aprofundare a limbii franceze au reprezentat oraşul Vişeu de Sus. Un reprezentant important are oraşul chiar la Paris, în persoana preşedintelui Clubului EntRo, Vasile Tomoiagă, iniţiatorul acestui proiect, datorită căruia francezii au învăţat să cunoască Maramureşul şi România.

Vişeu de Sus, Croissy sans Frontieres, LSRS şi EntRo
Vişeu de Sus, Croissy sans Frontieres, LSRS şi EntRo

Expoziţia României, organizată de Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus, a scos în lumină frumuseţea zonei şi talentul tânărului fotograf vişeuan Daniel Andreica. Fotografiile realizate de acesta, inclusiv cea considerată de CNN printre cele mai frumoase fotografii de călătorie din lume, au fost deosebit de apreciate. Lucrările lui Daniel Andreica apar în majoritatea materialelor de promovare a Maramureşului, publicate în limba română, engleză sau germană, fotografii pentru târgurile internaţionale de turism. De asemenea, un proiect deosebit de important prin care Daniel Andreica promovează Valea Vaserului şi Vişeul de Sus este includerea Mocăniţei, ca muzeu viu, pe platforma Institutului Cultural Google alături de cele mai mari muzee ale lumii, prin intermediul fotografiilor şi al unei aplicaţii ce poate fi folosită pe telefon şi tabletă.
Fotografiile expuse s-au bucurat de aprecierea tuturor celor prezenţi, francezi şi invitaţi deopotrivă. Importanţa evenimentului pentru promovarea României a fost confirmată de prezenţa ambasadorului Luca Niculescu, a reprezentanţilor Ambasadei României şi ai Institutului Cultural de la Paris. Daniel Andreica a fost felicitat pentru superbele fotografii de către ambasadorul României, care a subliniat frumuseţea zonei şi rolul pe care oraşul Vişeu de Sus îl are pentru cooperarea internaţională şi dialogul intercultural.
Alături de delegaţia română, asociaţia Croissy sans Frontières, prin iniţiatoarea cooperării cu oraşul Vişeu de Sus, Natacha Derveaux, preşedintele Jony Garner şi vicepreşedintele René Martin, Clubul EntRo şi LSRS Franţa au avut şi de această dată un rol deosebit în promovarea Vişeului de Sus, a Maramureşului şi implicit a ima­ginii României.
Foto: Daniel Andreica

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.