Taxe fitosanitare, din 5 august 2016

0
421

Serviciile de inspecţie şi eliberare a documentelor fitosanitare se plătesc începînd din ziua de 5 august 2016. Taxa de inspecţie fitosanitară pentru export se achită la Trezorerie (150 lei). La fel, vizele anuale pentru agenţii economici care vînd pesticide. Producătorii agricoli care solicită o inspecţie fitosanitară în fermă vor achita tot 150 de lei.
Rămîn ca servicii gratuite: diagnoza, prognoza şi avertizarea fitosanitară. Circa 800 de fermieri primesc acasă avertizările fitosanitare. În caz că în culturi apar boli şi dăunători pe care fermierul nu le poate combate, poate să solicite sprijinul specialiştilor fitosanitari. Oficiul Fitosanitar Baia Mare, str. Vasile Alecsandri nr. 70, tel. 0262-437470, are  6 salariaţi, care acordă consultanţă gratuită pentru înfiinţarea şi întreţinerea culturilor. Zilnic, la OF Maramureş apelează 15 fermieri.
Probleme în ferme apar mereu. Plantaţiile de afin trebuie irigate. Au apărut cîteva plantaţii de mur şi zmeur. O plantaţie de Goji. Cîteva încercări de paulownia (arbore care creşte foarte repede). La Mireşu Mare, Ulmeni şi Seini, se cultivă 60 ha de rapiţă (toamna, se tratează cu insecticid contra păduchilor). Plantele ornamentale de Buxus sînt atacate de un dăunător defoliant, se tratează cu insecticid de contact. Culturile agricole înfiinţate cu sămînţă tratată (cu fungicid şi insecticid) arată foarte bine, n-au fost atacate de dăunători: viermele sîrmă, diabrotica şi răţişoara porumbului. În judeţul Maramureş, nu există culturi modificate genetic, dar se vinde soia modificată genetic adusă din import, care ajunge în furaje.
Informaţii: ing. Valer VELE, coordonator al Oficiului Fitosanitar Maramureş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.