Numărul asistaţilor social din Sighet, în creştere!

0
679

Cazurile persoanelor asistate social în municipiul Sighetu Marmaţiei sunt tot mai multe pe an ce trece. Cauzele care conduc la creşterea numărului celor ce au nevoie de sprijinul financiar al autorităţilor locale sunt multiple. Una dintre ele este şi situaţia economică precară, existentă în zonă, care deseori se lasă cu desfiinţarea locurilor de muncă.
De asemenea, mulţi asistaţi social preferă să nu muncească, aşteptând ca primăria să le dea bani pentru traiul zilnic: „Avem destule cazuri de asistaţi sociali. Avem acel Birou de Asistenţă Socială. În continuu vin cazuri noi la primărie. Având în vedere că semnez zilnic documente, am posibilitatea să văd. Multe dosare se reînnoiesc, din cauza faptului că unul dintre părinţi nu mai lucrează, pierzându-şi locul de muncă, iar veniturile pentru ele trebuie calculate, dar numărul dosarelor de asistaţi social este în creştere în ultimii ani. Oamenii îşi pierd locurile de muncă din cauză că există o problemă economică, dar foarte mulţi nici nu vor să lucreze, ca să fim foarte sinceri şi atunci bineînţeles că situaţia este aşa cum este”, a declarat Ildiko Beres, viceprimarul municipiului Sighetu Marmaţiei.

Oamenii, concediaţi din cauza închiderii firmelor unde lucrau

Ildikó Béres - viceprimarul municipiului Sighetu Marmaţiei
Ildikó Béres – viceprimarul municipiului Sighetu Marmaţiei

Mulţi beneficiari de ajutor social şi-au întocmit dosare la primărie după ce au rămas pe drumuri din cauză că firmele la care lucrau s-au închis ori au dat faliment: „Eu am fost concediată de fostul patron, care şi-a închis magazinul, cred că a dat faliment. Lucram ca vânzătoare. Am rămas brusc fără un loc de muncă. Soţul meu este acasă, bolnav, stă cu copiii. Deci momentan nu avem din ce trăi decât din alocaţia copiilor şi ajutorul de la primărie, că şomajul mi s-a terminat. Eu îmi caut un nou loc de muncă, însă e greu cu asta în oraşul nostru”, a spus Ileana P. din Sighetu Marmaţiei. „Nu avem din ce trăi pentru că nu ne angajează nimeni. Doar din banii de ajutor social care nu ne ajung mai deloc”, ne-a explicat un alt cetăţean de etnie romă.

Industria din oraş aşteaptă investitorii

În momentul de faţă industria din Sighetu Marmaţiei este doar la „un nivel de plutire”. Acesta este şi motivul pentru care autorităţile locale caută soluţii de atragere a unor investitori mari în zonă: „Unul dintre lucrurile pe care vrem să le facem este să dăm viaţă industriei din Sighet, să atragem investitori în oraşul nostru pentru că stăm foarte prost cu partea de investitori care au venit la noi. Poate şi din cauza faptului că noi avem o aşezare geografică destul de ciudată: cele trei râuri, graniţa aproape. Însă avem acea convingere că dacă se  va realiza acest pod mult discutat pe care majoritatea celor care vin în campanie electorală l-au promis la nivel de judeţ, nu la nivel de Sighet, pentru că nu numai de noi depinde, atunci poate că vor veni şi investitorii. Acum avansăm tot câte puţin, dar nu este destul ca să pornim construcţia podului. Sper însă ca din acel moment traficul micilor comercianţi, dar şi cel negru de ţigări de contrabandă, care se petrece acum în Sighet se va stopa şi va relansa oarecum economia oraşului, care deocamdată este pe un nivel de plutire”, a mai spus viceprimarul.

Administraţia ar oferi facilităţi celor care vor să vină să investească

Sediul Primăriei Sighetu Marmaţiei
Sediul Primăriei Sighetu Marmaţiei

Majoritatea investitorilor existenţi în Sighetu Marmaţiei activează în domeniul prelucrării lemnului. Primăria ar oferi însă o serie de facilităţi celor care ar fi interesaţi să investească în zonă. De asemenea, administraţia are şi terenuri disponibile pe care le-ar putea pune la dispoziţia agenţilor economici mari ce ar veni în oraş, dar deocamdată aceştia nu au apărut. Domeniile care ar avea nevoie de investitori sunt cele din alimentaţie publică, industrie uşoară, dar şi în industria lemnului, deşi aici sunt câţiva deja, însă unul în plus nu ar strica.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.