O carte despre biserica Sf. Ilie din Baia Mare

0
608

Preotul paroh Vasile Borca (n. 1953, Mara-Deseşti) a scris o carte de 350 de pagini despre biserica Sfîntul Ilie din Baia Mare, unde slujeşte la altar din 1996, cînd lucrările de construcţie a lăcaşului de cult abia începuseră (iniţiate de către Asociaţia „Oastea Domnului” din Baia Mare).
Autorul istoriseşte cum a fost ridicată biserica, de-a lungul celor 20 de ani, pînă la sfinţirea din 2016. Publică nu doar povestea acestui efort mare, ci şi documentele principale, începînd de la autorizaţia de construcţie. Au fost multe hopuri, oprelişti, inclusiv dispute privind hramul bisericii şi delimitarea parohiei de cele din jur.  Dar în fiecare an s-a realizat cîte ceva şi pas cu pas, cu ajutorul credincioşilor, care au donat sume importante, şi al curatorilor, care au muncit în regim de voluntariat, iată că lucrarea a fost terminată şi pusă în funcţiune pe deplin. În carte sînt pomeniţi toţi cei care au contribuit la ridicarea lăcaşului de cult. Nu a fost uitat fostul ministrul de Finanţe Decebal Traian Remeş, care în anul 2000 a rezolvat suma de 500 de milioane de lei printr-o Hotărîre de Guvern. Şi alţi oameni cu stare din Baia Mare au contribuit cu sume importante, există chiar şi cazul unui bătrîn care şi-a donat locuinţa, prin testament, către biserică. Străzile arondate parohiei sînt: Prunului, Miron Costin, Grigore Ureche, Nucului, Narciselor şi parţial străzile Victor Babeş, George Enescu şi Victoriei.
Preotul Vasile Borca lasă astfel comunităţii un document-carte în care apare povestea bisericii, cu date şi fapte, cu reuşite şi eşecuri, de la apariţia ideii şi pînă la sfnţirea lăcaşului de cult. Este o lucrare utilă nu doar pentru credincioşii parohiei, ci şi pentru noi, cei care nu înţelegem cîte eforturi şi cîte zbateri se adună pentru construcţia unei biserici cu suprafaţa de 300 de metri pătraţi, lată de 18, lungă de 19 m şi înaltă de 19 m, respectiv 22 m cu tot cu turlă şi cruce.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.