Vaccinarea între da şi nu

0
317

Ministerul Sănătăţii a anunţat că avem epidemie de rujeolă (675 de cazuri în 8 luni) şi a tras concluzia că scăderea ratei de vaccinare este cauza principală, acuzînd părinţii (mai ales pe cei din familiile sărace) că nu îşi duc copiii la medicul de familie ca să fie vaccinaţi. Este absurd să acuzi oamenii, cîtă vreme ei sînt înscrişi pe listele medicilor de familie, care primesc bani per capita pentru asistenţă!
Prin urmare medicii de familie nu sînt responsabili. Dacă părinţii nu acceptă ca pruncii lor să fie vaccinaţi, la dosar ar fi obligatoriu să găsim documentul de refuz, semnat de părinte, ori nu, după caz. Pentru aceasta, medicul ar trebui să le dea părinţilor garanţii că nu se va întîmpla nici o reacţie adversă gravă, ceea ce sistemul nu acceptă. Este foarte comod să arunci vina pe părinţi, pentru inactivitatea şi pentru greşelile medicilor. Ministrul dă dovadă de parţialitate, protejează una dintre părţile ecuaţiei. În primul rînd, medicii de familie au obligaţia să se deplaseze acasă la pacienţii înscrişi şi să-i vaccineze sau să îi cheme la dispensar (cabinet), pentru vaccin.
Ministrul şi Ministerul Sănătăţii au datoria să informeze populaţia privind focarele de boală apărute. De ce opinia publică nu a fost informată de la apariţia primului caz de rujeolă? De ce au aşteptat să apară 675 de cazuri de rujeolă, ca abia la al 676-lea caz să dea alarma. Au murit trei copii din cauza acestei boli transmisibile, însă ministrul abia după moartea celui de-al treilea a dat un comunicat de presă. Avem dreptul să fim informaţi, mai ales despre aceste focare de boală transmisibilă. În judeţele afectate, Direcţiile de Sănătate Publică ar trebui să informeze populaţia despre cazurile şi focarele de boli transmisibile. Nu o fac. Ascund mereu situaţiile cu potenţial epidemic. Le este ruşine de slăbiciunile sistemului pe care îl conduc şi din care fac parte. Ministrul Sănătăţii ne reprezintă pe noi, contribuabilii, şi trebuie să fie dedicat nouă. Să ne informeze, să fie transparent, să controleze, să ia măsuri de sancţionare a celor vinovaţi. Dar el găseşte de cuviinţă să ne anunţe după opt luni de zile de la apariţia primului focar de rujeolă că în România există o epidemie. Adică, ne informează după ce epidemia a trecut. Aşa ceva nu poate fi înţeles şi nici nu putem accepta un asemenea ministru care ascunde deficienţele sistemului pe care îl coordonează.
A doua mare problemă este faptul că Ministerul Sănătăţii se comportă abuziv cu noi. Multă lume acuză vaccinurile că ar fi cu deficienţe de calitate, acuză Ministerul că manipulează vaccinurile fără respectarea regimului termic în mijloacele de transport şi în depozitele de păstrare, acuză medicii de familie că nu sînt pregătiţi profesional să vaccineze copiii. Dar ministrul nu îi aude, ci pur şi simplu se comportă ca şi un general care dă ordinul să faci vaccinul. Lipsa de respect pentru semeni şi pentru temerile lor ne plasează mai degrabă pe timpul dictaturii, decît al democraţiei. Oameni au voie să-şi pună întrebări, să analizeze, să judece. Ca un părinte să-şi vaccineze fiul trebuie nu să îl obligi prin lege şi amendă, ci să îl convingi. Dar pentru a-l convinge pe părinte, trebuie ca şi medicul să-şi vaccineze proprii copii. Însă mulţi medici nu-şi vaccinează propriii copii şi iau alte măsuri de prevenţie şi imunizare pe alte căi, cu alte mijloace, cu vaccinuri sigure. Iar cei mulţi sînt obligaţi să accepte vaccinarea de stat, indiferent de calitatea vaccinului şi de starea fizică şi psihică a pacientului.
Ministrul Voiculescu Vlad şi sistemul de sănătate se comportă cu noi de parcă am fi nişte fiinţe fără inteligenţă. Înţelegem că este mai simplu să lucrezi cu animalele decît cu oamenii, dar în acest caz era mai bine să fi urmat medicina veterinară. De aceea, cel mai onorabil ar fi să-şi dea demisia!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.