Serviciile oferite de natură

0
434

Joi, la Vişeu de Sus, beneficiarilor direcţi ai serviciilor oferite de ecosistemele forestiere si acvatice le-au fost prezentate foloasele oferite de natură. Această iniţiativă contribuie la conştientizarea publicului cu privire la serviciile ecosistemice oferite de natură şi importanţa menţinerii lor. A fost prezentat proiectul „Solidaritate şi respect pentru oameni şi natură – proiect pilot pentru dezvoltarea, testarea şi promovarea legislativă a principiului “beneficiarul plăteşte” pentru serviciile de mediu din România”), implementat de WWF România în parteneriat cu R.N.P. Romsilva – Administraţia Parcului Natural Munţii Maramureşului, Universitatea Bucureşti – Centrul de Cercetare în Ecologie Sistemică şi Sustenabilitate, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava – Facultatea de Silvicultură.
Valoarea estimată a serviciilor ecosistemelor forestiere în zona pilot Parcul Natural Munţii Maramureşului este de 29 milioane euro (rezerve de apă, protecţie contra inundaţiilor, controlul eroziunii solului, asigurarea liniştii, resurse nelemnoase, vînătoare, apă minerală etc.
Principalele cauze pentru pierderea biodiversităţii sînt: degradarea ecosistemelor ca urmare a dezvoltării nesustenabile, fragmentarea habitatelor, practicile nesustenabile de vînătoare sau pescuit, lipsa de informare şi educare în ceea ce priveşte nevoia de conservare a naturii.
Pentru zonele de păduri, sunt recomandate acordarea unor plăţi compensatorii proprietarilor de păduri din zonele unde s-au impus măsuri restrictive de exploatare a lemnului datorită funcţiilor de protecţie ale pădurii. De asemenea, sunt recomandate plăţile din fonduri europene pentru zonele declarate NATURA 2000 şi care, potrivit planurilor de management, sunt restricţionate în cadrul activităţilor economice ca urmare a regimului de protecţie.
Proiectul a fost finanţat cu suma de 449.980,92 euro, printr-un grant acordat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia (SEE 2009-2014), în cadrul Programului RO02 – „Biodiversitate şi servicii ale ecosistemelor”, Operator de Program Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, ne informează Alexandra Puşcaş, manager proiect, WWF-România.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.