Resfinţirea Bisericii ortodoxe din Suciu de Sus

0
361

Recent, a fost prăznuită Resfinţirea Bisericii ortodoxe române din Suciu de Sus, care de acum are două Hramuri: „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfîntul Ierarh Martir Antim Ivireanu”.  În cadrul bisericii, s-au executat următoarele lucrări: a fost renovat interiorul, s-a realizat pictura, iconostasul, mobilierul, încălzirea centrală pe lemne şi  a fost reorganizat sfîntul altar. În exterior, a fost schimbat acoperişul cu tablă linda, pavaj în jurul bisericii, tencuială ornamentală, a fost amenajat gard împrejmuitor, s-a înălţat o poartă sculptată din lemn şi un nou grup social.
Psa Dr. JUSTINIAN SIGHETEANU, Arhiereu V­icar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a fost primit de către un grup de copii suceni îmbrăcaţi în costume popular, care i-au oferit flori. Cu pîine şi sare a fost întîmpinat de către preotul paroh Eugen Burzo, de pr. Ioan Puicar, de către primarul comunei, Viorel Paşca, de un sobor de 26 de preoţi şi de mulţi credincioşi. Erau de faţă şi arhimandritul Gavriil Burzo de la Mănăstirea „Breaza”, arhimandritul Pantilimon Ilieş de la Mănăstirea „Sfînta Ana” de la Rohia, preotul protopop de Lăpuş, Florin Stan.
Psa JUSTIN a rostit rugăciunea începătoare, apoi a decretat: “Cu drept se înnoieşte acest lăcaş cu Hramurile „Naşterea Maicii Domnului şi „Sfîntul Ierarh Martir Antim Ivireanul”, împreună cu toate lucrările de înnoire,  prin puterea Sfîntului Duh, prin stropirea cu apă sfinţită şi prin ungerea cu sfîntul şi marele mir, în numele Tatălui şi Fiului şi a Sfîntului Duh”. S-a dat citire Evangheliei după Ioan. În continuare, Psa dr. JUSTIN SIGHETEANU, cu crucea în mînă, a bătut la uşa principală de intrare în biserică şi s-a schimbat următorul dialog: “Ridicaţi căpetenii porţile voastre şi vă ridicaţi porţile cele veşnice şi va intra Împăratul Măririi. Cine este acela Împăratul Măririi? Domnul cel tare şi puternic, Domnul cel puternic în război, acela este Împăratul Măririi”.
PSa JUSTIN SIGHETEA­NU, a susţinut o predică: “Pentru că evenimentul de la dvs. are loc într-o zi de sîmbătă, noi am transformat-o în zi de mare sărbătoare. Se cuvine să aducem cuvinte de mulţuimire ctitorilor acestei biserici şi dvs., care v-aţi îmbrăcat în straie de mare sărbătoare şi aţi venit la Sfinţire pentru a asculta cuvintele Mîntuitorului”.
La toate aceste slujbe au răspuns grupul psaltic „Theologos” din Baia Mare, dirijor Adrian Dobreanu, şi corul mixt al bisericii din Suciu de Sus, dirijoare Mărioara Pop.
PSa a conferit brîul roşu preotului de la această biserică, Ioan Puicar, iar academicianului Eugen Burzo, prezent la ceremonie, un album cu bisericile şi mănăstirile din Ţara Lăpuşului.
În final, la Căminul cultural din localitate, a avut loc o agapă creştinească.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.