“Promenada Inimilor” la Vişeu de Sus

0
1973

Duminică, 25 septembrie, Clubul Rotary Vişeu de Sus a lansat în oraşul dintre râuri „Promenada Inimilor”, proiect ce are ca scop conştientizarea importanţei mişcării ca mijloc de prevenţie a bolilor cardiovasculare.  Program iniţiat de Fundaţia Irlandeză a Inimii şi implementat deja în peste 10 ţări europene, “Promenada Inimilor” a avut succes şi printre români. În România, programul a fost lansat în 2013 de către Fundaţia CardioPrevent, Rotary, Forumul Naţional de Prevenţie, în ultimii ani participând mii de persoane în lupta contra bolilor cardiovasculare.
Anul acesta, în preajma Zilei Mondiale a Inimii, 30 de oraşe din România s-au implicat în acest proiect important în contextul în care, aşa cum aflăm de la prof. dr. Dan Gaiţă (membru în Consiliul de Conducere al European Heart Network), “la fiecare 30 de minute, un român face infarct miocardic. Unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. Şapte milioane de români suferă de una dintre manifestările generalizate ale bolilor cardiovasculare”.
Clubul Rotary Vişeu de Sus s-a alăturat demersului şi a invitat vişeuanii de toate vârstele la o promenadă pe traseul de la Casa de Cultură la gara Mocăniţei. De la copii de câţiva anişori, aduşi de părinţi, până la persoane în etate, toţi au răspuns invitaţiei şi, duminică dimineaţa, s-au reunit în faţa Casei de Cultură. Acolo, organizatorii au pregătit tricouri, dar şi materiale de informare asupra bolilor de inimă, asupra importanţei exerciţiului fizic, atât în prevenţie, cât şi în funcţie de fiecare afecţiune cardiacă în parte, informaţiile fiind furnizate de dr. Aniela Saplonţai-Pop, medic cardiolog.
Traseul ales a fost unul simplu, ce a avut în vedere trecerea prin centrul oraşului, pentru a conştientiza o cât mai mare parte a populaţiei, dar şi prin cel mai important punct turistic al zonei – gara de unde pleacă Mocăniţa pe Valea Vaserului. Preşedintele RC Vişeu de Sus, dr. Vasile Coman, le-a mulţumit tuturor celor ce s-au alăturat membrilor clubului şi au transformat această primă ediţie într-un succes, apoi le-a oferit fiecăruia câte o diplomă, pentru conştientizarea importanţei mişcării în combaterea afecţiunilor cardiovasculare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.