Protestul asistenţilor personali

0
428

Asistenţi ai persoanelor cu handicap şi angajaţi de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş au protestat ieri, 26 septembrie, timp de o oră, în faţa palatului administrativ din Baia Mare. Pichetarea a pornit de la nemulţumirea unor asistenţi personali care nu şi-au încasat la timp drepturile salariale şi o altă revendicare este legată de inechităţile salariale.
Liderul Cartel Alfa Maramureş, Florin Hossu, a spus: „Prin Ordonanţa 20/2016, s-au creat inechităţi grave. Mă refer la angajaţi din Direcţia Copilului, asistenţi medicali, medici, educatori, care nu beneficiază de măriri de salariu. De ce asistentul social sau educatorul nu beneficiază de Ordonanţa 20? Am să transmit prefectului o adresă, dar se cunoaşte situaţia, deoarece în urmă cu o lună am avut comisie de dialog social şi am informat că asistenţii personali nu îşi vor lua salariile. Dar nu s-a rezolvat nimic. S-a organizat Festivalul Castanelor, s-au găsit bani pentru aceste cheltuieli, iar dumneavoastră ce le spuneţi bolnavilor de acasă!? (…) Am ajuns să investim mai mult în penitenciar şi în deţinuţi, decît în oameni bolnavi…”
Liviu Pop, liderul sindical din administraţia locală Baia Mare, a afirmat: „De 26 de ani, tot cerem să se rezolve problemele angajaţilor din România. Vrem să fim trataţi cu demnitate, nu la coada Europei. Din 2010, aşa cum ştiu angajaţii din administraţia locală, există o lege care nu se aplică. Tot încearcă să scoată legi de salarizare, dar se lovesc de aceasta, care are acordul FMI, al Băncii Mondiale, al Comisiei Europene. Guvernanţii şi politicienii noştri se ascund după deget…”

Liviu Pop şi Florin Hossu
Liviu Pop şi Florin Hossu

În rîndul protestatarilor, a existat o oarecare confuzie. Mulţi au arătat că şi-au primit salariile, dar vor majorări. „Eu sunt din Bicaz. Am venit pentru mărirea salariilor. Noi ne-am luat drepturile, dar nu s-a dat majorarea salarială, precum s-a dat în Baia Mare. Şi banii de concediu s-au primit”, a spus una dintre protestatare.
„Protestăm ca să ni se aprobe drepturile, să intrăm în legea 20. Eu lucrez de 32 de ani în DGASPC. Sporurile se raportează la salariile din 2009 şi ne-am dorit să se raporteze la salariile din august 2016. Ne-am dori includerea în ordonanţa 20 a angajaţilor din Protecţia Copilului, precum a beneficiat sănătatea”, a spus o altă protestatară.
„Am venit să-i susţinem pe colegii noştri care au bolnavi în întreţinere. Eu sunt asistentă maternală” – a spus Maria Bârda.
• O delegaţie a sindicaliştilor a fost primită de conducerea Prefecturii, căreia i-au fost prezentate solicitările sindicale. O delegaţie formată din 40 de sindicalişti maramureşeni va fi prezentă mîine, 28 septembrie, la Bucureşti, unde va picheta Ministerul Muncii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.