Duminică în satul Izvoarele

0
636

Duminică, 25 septembrie 2016, în satul Izvoarele (Bloaja) din comuna Cerneşti, au avut loc două manifestări de interes public: inaugurarea noului pod ce trece peste rîul Bloaja şi hramul Bisericii greco-catolice din sat. Gazda noastră a fost primarul Vasile Giurgiu, nou în această funcţie, om care se zbate din răsputeri pentru mai binele comunităţii. Numele vechi al acestei localităţi este Bloaja, însă acum se numeşte Izvoarele. La recensămîntul din anul 2011, populaţia satului era de 48 de locuitori.
După ce am parcurs un drum şerpuitor şi asfaltat, cale de vreo 15 km de la Cerneşti, am ajuns în Izvoarele. În mijlocul acestei localităţi, am asistat la tăierea paglicii, inaugurarea şi darea în folosinţă a podului peste rîul Bloaja, cu lungimea de 10 m şi lăţimea de 6 m, plus ziduri solide de sprijin. Cele două tuburi din fier, prin care trece apa, au fost aduse din Polonia.

Aspect de la hram
Aspect de la hram

Construcţia acestui pod a fost începută de fostul primar Nelu Şovre, lucrarea fiind finalizată de noua conducere a comunei. La inaugurare, au fost de faţă: primarul Vasile Giurgiu, viceprimarul Ionel Gherghel, consilierul Ioan Gherghel, consilieri localui şi mulţi săteni. Podul a fost sfinţit de PSa Vasile Bizău, episcop al Episcopiei Greco-Catolice Unită cu Roma din Maramureş: “Se sfinţeşte acest pod cu apă sfinţită, în numele Tatălui, al Fiului şi Sfîntului Duh”. Au fost de faţă şi preotul protopop greco-catolic Mihnea, de la Copalnic Mănăştur. Primarul Vasile Giurgiu a spus, printre altele: “Podul acesta este important, face legătura între cele două părţi ale satului”.
Al doilea eveniment a fost hramul Bisericii greco-catolice „Adormirea Sf. Apostol şi Evanghelist Ioan”. După procesiunea cu prapuri şi cîntări, au urmat slujbe şi rugăciuni tămăduitoare de suflete. Predica şi cuvintele de învăţătură ale PSale Vasile Bizău au fost dătătoare de speranţe. PSa a vorbit despre Biserica greco-catolică a satului Izvoare şi despre marea Sărbătoare „Adormirea Sf. Apostol şi Evanghelit Ioan”. Cuvinte de mulţumire a rostit pr. protopop Mihnea de la Copalnic Mănăştur. În final, s-a desfăşurat o agapă creştinească.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.