Promisiuni de finanţare pentru marile investiţii din Maramureş

0
409

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea s-a aflat ieri, 27 septembrie, în Baia Mare. Oficialul a avut mai multe întâlniri cu factorii responsabili de la nivel de judeţ şi municipiu. În cadrul întâlnirilor au fost abordate discuţii referitoare la posibilitatea fazării a trei mari proiecte ce se derulează în Maramureş. E vorba despre Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor, reabilitarea reţelelor de apă şi modernizarea Aeroportului Internaţional Baia Mare. În funcţie de cât de repede se vor mişca autorităţile judeţene şi locale, reprezentanţii ministerului promit alocarea de fonduri europene pentru lucrările ce au fost finalizate în cazul celor trei investiţii.

Soluţii de finanţare pentru depozitul ecologic

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea susţine că vizita sa în Maramureş a fost una de documentare pentru a vedea ce soluţii de finanţare se pot găsi în cazul a trei mari investiţii realizate până acum cu bani de la judeţ. Referitor la Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor, oficialul spune că “odată cu fazarea vor veni şi banii, vom acoperi problemele de finanţare. Ştim că sunt probleme şi în alte părţi. Toate autorităţile locale care aveau astfel de proiecte au continuat să lucreze. Nu puteam să stăm cu şantierele blocate”. Şi şeful administraţiei maramureşene, Gabriel Zetea se arată la fel de optimist în privinţa finanţării, în ciuda faptului că nu e prima dată când se fac promisiuni de la nivel central. “Toate cheltuielile pentru lucrările din teren s-au făcut din surse proprii ale Consiliului Judeţean şi parţial din credit. Odată cu semnarea contractului de fazare, imediat cererile de rambursare vor fi depuse la minister. Ministerul va rambursa banii în măsura în care cererile sunt în regulă şi respectă criteriile impuse. Este un mare ajutor, deoarece vom semna într-o perioadă foarte scurtă contractul de fazare pentru cel mai mare proiect pe care CJ Maramureş îl implementează şi este prioritatea noastră numărul 1”, a precizat Gabriel Zetea. Proiectul privind construcţia depozitului ecologic din Maramureş ar trebui finalizat până în iulie 2017.

Lucruri complicate la Aeroportul Internaţional Baia Mare

Tot ieri, 27 septembrie, ministrul Fondurilor Europene s-a deplasat împreună cu directorul Cătălin Gheran din acelaşi minister şi cu autorităţile judeţene la Aeroportul Internaţional Baia Mare. Aici, lucrurile sunt mai complicate în privinţa soluţiilor de finanţare, după cum a remarcat şi Cristian Ghinea. “În cazul aeroportului, situaţia e mai complicată, dar vom găsi soluţii şi acolo. Au fost nişte angajamente luate în trecut pe care nu vreau să le comentez. Cert este că oamenii de aici au avut curaj să-şi asume această cheltuială. Într-o ţară unde avem bani şi ducem lipsă de proiecte, iată că aici avem un proiect care este aproape finalizat şi care a urmat procedurile europene şi pentru care trebuie să găsim soluţii de finanţare. Am creionat posibile soluţii: una ar fi redepunerea proiectului în Programul Operaţional de Infrastructură Mare (POIM), aici trebuie să avem o discuţie cu Comisia Europeană. O altă soluţie ar fi să trecem pe bugetul naţional şi suntem gata să dăm o recomandare în acest sens, urmând să vedem cum facem cu recuperarea banilor din POIM”, a afirmat Cristian Ghinea. Recent, consilierii maramureşeni au votat în unanimitate accesarea unui credit în sumă de 76,6 milioane de lei, care să permită achitarea facturilor către constructor în cazul lucrărilor efectuate la aeroport, prima fiind scadentă la începutul lunii octombrie. Tot atunci, directorul Aeroportului Internaţional Baia Mare, Dorin Buda, dădea asigurări că până anul viitor aeroportul va fi funcţional.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.