Săptămâna prevenirii criminalităţii • Facebook-ul, o cale de recrutare a victimelor traficului de persoane

0
643

Săptămâna prevenirii criminalităţii a debutat, în judeţul Maramureş, prin activităţi educative susţinute de poliţişti în unităţile de învăţământ de pe raza judeţului, acestea fiind orientate pe tematica zilei, respectiv prevenirea delincvenţei juvenile.

Poliţiştii au discutat cu elevii despre limitele răspunderii penale a minorilor, cauzele şi condiţiile favorizante comiterii de infracţiuni, consecinţele juridice ale comiterii faptelor penale şi contravenţionale, măsuri de autoprotecţie adaptate unor situaţii de risc.
Pentru că tema prevenirii delincvenţei juvenile este strâns legată de cea a prevenirii victimizării minorilor, şi pentru că, la deschiderea Săptămânii Prevenirii Criminalităţii în judeţul Maramureş au participat specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Cluj-Napoca, una din temele de dezbatere din această zi a fost prevenirea traficului de persoane.
Într-o atmosferă interactivă, cei aproape 200 de elevi ai claselor IX-XII, din cadrul Liceului Teoretic „Petru Rareş” Târgu Lăpuş au aflat ce presupune infracţiunea de trafic de persoane şi care sunt cele cinci modalităţi de exploatare a persoanelor: exploatarea sexuală, exploatarea prin muncă, exploatarea pentru trafic de organe, exploatarea prin cerşetorie şi determinarea de a comite infracţiuni (în special de furt).
S-a discutat despre imposibilitatea creionării unui profil al traficantului, deoarece acesta poate fi chiar o persoană din cercul de prieteni, poate fi femeie sau bărbat, tânăr sau bătrân.
Şi pentru că una din căile folosite de infractori pentru recrutarea victimelor o reprezintă reţelele de socializare, poliţiştii au pus accent pe securizarea paginilor de facebook şi păstrarea în lista de prieteni a acelor persoane pe care le cunoaştem personal.
La dezbateri au participat şi poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii şi comandantul Poliţiei oraşului Târgu Lăpuş., care au oferit premii celor mai activi elevi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.