De la prima doamnă, la prima femeie preşedinte SUA

0
497

• Corespondenţă specială din SUA de la Viorica PÂRJA •

Şi a fost mult aşteptata dezbatere dintre Hillary Clinton şi Donald Trump. Ale căror sondaje relevă că sunt cei mai puţin apreciaţi candidaţi la Casa Albă din istoria modernă a SUA. Dezbaterea, planificată de Comisia care organizează aceste dezbateri, la Hofstra University din New York, speră să mai şteargă din lungile îndoieli electorale.
Mai întâi a apărut publicul. Apoi membrii familiilor celor doi. Bill Clinton şi Hillary, îmbrăcată în roşu. Şi fiica lor. Soţia lui Trump şi copiii majori ai lui Trump.
La ora 21 a început dezbaterea. La tragerea la sorţi, prima a ieşit Hillary Clinton. Chiar dacă directorii Comisiei au anunţat regulile clare ale dezbaterii, zgomotosul şi temperamentalul Trump n-a reuşit să le respecte. Chiar din primele minute a contrat-o pe Hillary, care părea destul de calmă şi concentrată pe ceea ce dorea să transmită electoratului american.
90 de minute de dezbateri, şase secvenţe, răspunsuri de două minute, întrebări provocatoare, dispute serioase despre taxe şi locuri de muncă, viziunile celor doi fiind total opuse. La fel şi atunci când s-a discutat despre deţinerea armelor sau problemele privind rasismul. Doamna Clinton nu s-a ferit să spună că Trump are sensul de „trump up” (a înşela).
O abordare diferită a celor doi candidaţi şi în ceea ce priveşte schimbările climatice, relaţiile internaţionale, migraţia, Statul Islamic, deţinerea armelor, rasism…
”SUA nu pot fi jandarmul lumii. SUA nu îşi pot permite să apere Japonia; China este cea care ar trebui să se ocupe de ameninţarea nucleară nord-coreeană; Benjamin Netanyahu nu este deloc încântat de acordul nuclear cu Iranul”, zice Trump. “Japonia şi Coreea de Sud, dar şi toţi aliaţii SUA vor avea parte de sprijinul american în conformitate cu tratatele de apărare existente”, replică Hillary Clinton.
Trump a mers până acolo încât a spus că Hillary Clinton nu are un fizic de… preşedinte, dar a marşat şi a spus că dacă ea câştigă alegerile o va sprijini.
La multe replici, Hillary a primit urale din partea publicului prezent la dezbatere. Împins de multe ori în corzi, Trump a atacat chiar şi fără argumente, greu de oprit de moderator.
Subiectul recentelor conflicte rasiale, după ce mai multe persoane de culoare au fost împuşcate de poliţie a avut replici dure din partea celor doi, la fel şi cel despre lege şi ordine, declaraţii fiscale versus e-mailuri şterse…
Dacă ambii candidaţi s-au întrerupt, încălcând regulile impuse, nici publicul nu le-a respectat, manifestându-se şi el zgomotos la replicile candidaţilor.
Cu un Donald Trump temperamental si zgomotos şi o Hillary Clinton calmă şi focusată, dezbaterea nu a întrunit opiniile pozitive ale analiştilor politici şi jurnaliştilor.
La casele de pariuri se pare că a câştigat doamna Clinton. Cursa strânsă pentru Casa Albă, stilurile imprevizibile, diferenţele majore dintre cei doi cu câteva săptămâni înainte de data alegerilor creează multe dezbateri, pro sau contra celor doi candidaţi.
Cursa pentru Casa Albă a avut, pînă acum un efect redus pe piaţă, dar asta s-ar putea schimba. Trump este un nou-venit în politică, iar Hillary are şi ea vulnerabilităţile sale. Mai ales cele legate de e-mailuri şi problemele de sănătate.
Cine e cel mai bun pentru Casa Albă se va decide în 8 noiembrie. Până atunci mai sunt prevăzute două dezbateri publice televizate între Trump- candidat al schimbării şi Clinton- acelaşi candidat.
Un sondaj Reuters/Ipsos, lansat luni, a arătat că jumătate dintre alegători se bazează pe dezbateri în luarea unei decizii. 61%  sperau la o dezbatere televizată mai antrenantă şi în afara Universităţii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.