Liberalii vor dizolvarea Consiliului Judeţean Maramureş

0
483

PNL Maramureş a de­pus o plângere prealabilă la Consiliul Judeţean şi Prefectură prin care atacă mai multe hotărâri ale forului judeţean, printre care şi cea de constituire. Dacă vor avea sorţi de izbândă, atunci instituţia judeţeană ar putea fi dizolvată.
Totul se trage de la invalidarea liberalilor Mircea Man şi Mihai Bârlea în funcţia de consilieri judeţeni: „Vreau să anunţ un lucru normal. Anormal a fost că a trecut prea mult timp să-l facem, adică trei luni. Cei care trebuiau să-l realizeze nu l-au făcut până nu am luat atitudine. Mircea Man şi Mihai Bârlea au fost invalidaţi, după cum bine ştiţi, la prima şedinţă de constituire a Consiliului Judeţean, motiv pentru care votul de alegere a CJ şi a conducerii în special a fost viciat. Mai mult decât atât, PNL a fost prejudiciat din cauză că cei doi au primit mandat din partea Biroului politic naţional, să ia voturile maramureşenilor şi după aceea cele ale consilierilor judeţeni. Mircea Man nu a putut fi ales pentru a ajunge preşedintele Consiliului Judeţean, deşi avea şanse. Domnul Zetea a crezut că CJ-ul este moşie proprie şi a spus nu! Nu-i validăm astăzi! Asta înseamnă că le-a oprit brutal dreptul de a putea candida, de a alege şi de a fi aleşi. Şi domnul Bârlea trebuia să candideze pentru un post de vicepreşedinte şi bineînţeles că domnul Zetea a spus din nou: recomand să nu îl validaţi pe domnul Bârlea. Este un lucru extrem de grav, poate avea şi o tentă penală. Astăzi (n.r. ieri) s-a depus la autoritatea competentă, respectiv Consiliul Judeţean Maramureş, o plângere prealabilă, după care şi la Prefectura Maramureş, deoarece prefectul trebuie să vegheze asupra legalităţii actelor şi hotărârilor emise de către Consiliul Judeţean şi consiliile locale. Ce înseamnă asta: sunt toate şansele ca acest Consiliu Judeţean să fie dizolvat, să se valideze din nou toţi consilierii judeţeni şi să se procedeze iar la alegeri de preşedinte de CJ şi de vicepreşedinţi”, a declarat Mircea Dolha, preşedintele interimar al PNL Maramureş. Liberalii se bazează pe un precedent înregistrat în Galaţi, unde Consiliul Judeţean a fost dizolvat pentru un singur ales judeţean.

Primul act atacat -constituirea legislativului judeţean

Avocaţii liberalilor spun că nu au atacat votul de invalidare a celor doi ci hotărârea care a venit în urma votului: „Nu poţi ataca în instanţă un vot de invalidare, ci o hotărâre. Actele administrative atacate sunt patru hotărâri care produc consecinţe. A fost atacat actul în sine care constituie Hotărârea nr. 99 din 24 iunie 2016 privind declararea ca legal constituit a Consiliului Judeţean. Este primul act administrativ al CJ care a fost atacat, după care celelalte trei care au consecinţe fireşti delegate din prima hotărâre: numirea sau alegerea preşedintelui şi a celor doi vicepreşedinţi. Deci noi nu am atacat invalidarea, pentru că acesta a fost confirmată de către Consiliul Judeţean. Este ca o plângere prealabilă. Eu o depun, dacă mi se admite nu mai merg în instanţă, doar pentru consecinţe. Care sunt acestea? Cele patru hotărâri al CJ pe care le-am enumerat. Asta este opinia noastră juridică, însă instanţa va decide. Dar indiferent de cum vedem noi aici lucrurile, prefectul este obligat în momentul de faţă să ceară verificarea de legalitate în faţa instanţei de contencios, care va stabili dacă aceste hotărâri au fost sau nu emise în cadru legal”, a declarat avocatul liberal Cristian Niculescu Ţâgârlaş. Liderul PNL a mai spus că i-a mustrat pe cei doi invalidaţi deoarece nu s-au gândit mai repede să facă acest demers în instanţă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.