Morţii primesc… teren forestier şi agricol!

0
533

Atît de mult a fost lungită perioada de retrocedare a pămînturilor şi a pădurilor, încît jumătate dintre validările date în şedinţele Comisiei judeţene Maramureş de fond funciar se fac pentru persoane decedate.
Ieri, prefectul Sebastian Lupuţ a condus operativ şedinţa. Au fost validate cîteva sute de cereri, dar au fost şi unele respinse, din motive diverse. Familia Saplonczay a solicitat 40 ha de teren agricol la Cicîrlău, însă comisia locală şi judeţeană au aprobat doar 2,6 ha, pe Anexa 22. Petentul va solicita despăgubiri, în situaţia că nu mai există teren în rezerva comunei. La Borşa, din cele 46 de solicitări, a fost invalidată una. Au fost validate ori invalidate poziţii din Poienile Izei, Baia Sprie, Băiuţ, Copalnic Mănăştur, Lăpuş, Ieud, Leordina, Rona de Jos (Ulici Gheorghe a primit titlu de proprietate pe 2 ha), Ruscova, Săliştea de Sus, Săcel, Sighetu Marmaţiei, Săcălăşeni, Vima Mică, Ariniş, Băiţa de Sub Codru, Recea, Săpînţa, Sarasău, Seini, Şişeşti, Tg. Lăpuş, Ulmeni, Valea Chioarului, Asuaju de Sus, Dumbrăviţa, Giuleşti, Sălsig, Tăuţii Măgherăuş, Baia Mare. Cele mai multe cereri vin din zona necooperativizată.
prefectPentru unităţile administrativ teritoriale din zona cooperativizată, am observat o situaţie ciudată, şi anume că lîngă majoritatea numelor scrie „decedat”. Adică se retrocedează terenurile, prin reconstituirea dreptului de proprietate, unor persoane care de la depunerea cererii (în 1991 pentru Legea 18 sau în 2000 pentru Legea 247) au murit. Am întrebat pe cineva din comisie şi am primit răspunsul că aşa prevăd legile modificate, ca validările să fie făcute pe numele petenţilor, chiar dacă între timp au decedat. Pare cam stranie această situaţie, deoarece numele unor persoane moarte vor apărea în documente ca şi cînd ar fi proprietari reali, deci ar trăi.
Suprafeţele restituite sînt mici, de la 4 ari la 2-3 ha, cazul cu 40 ha fiind o excepţie. Apar probleme de amplasament, sînt descoperite erori de redactare a numelor, se fac corecturi. Comisia validează obligatoriu sentinţele judecătoreşti definitive. Dar treaba merge încet, mai sînt circa 15% din cereri nesoluţionate, iar eliberarea titlurilor de proprietate pare să fie extrem de dificilă, cetăţenii fiind obligaţi să plătească topografi cu cîte 600 lei pentru o parcelă, pentru „planul de amplasament” obligatoriu. Oamenii cheltuie foarte mulţi bani, însă tot nu primesc pămîntul, cererile lor se plimbă între comună şi judeţ… Situaţia este diferită pentru petenţii Cherecheş Florica şi Vasile din Sălişte-Băseşti, care umblă de 26 de ani, inclusiv prin judecată. Abia după ce au fost de două ori în audienţă la actualul prefect, dosarul a fost clarificat şi se află pe drumul cel bun, au promisiuni că luna viitoare coşmarul lor se va sfîrşi. Dar pentru ceilalţi?…
batrani-pe-bancaMulţi cetăţeni nu ajung în această zi fericită, iată cîteva nume ce apar ca „decedat/decedată: Turda Ioan din Săpînţa, Bledea Axenia din Sarasău, Cozma Adalbert din Seini, Bonta Ana din Seini, Toth Francisc dn Ulmeni, Pop Sina din Asuaju de Sus nr. 512… Desigur, titlurile vor fi transferate la un moment dat pe moştenitori şi astfel imobilele vor fi trecute din proprietatea mor­ţilor în a viilor.
Comisia funciară corectează greşelile făcute, titlul 923/2003 cu 345 ha de pădure a fost scris pe Giuleşti, în loc de Repedea – abia acum a fost îndreptată eroarea. Pop Alexandru Toma Sigismund Gheorghe nu primeşte 22 ha de pădure, cît a cerut, deoarece pe respectivul CF proprietar este statul român (undeva pe Valea Neagră din Baia Mare).
Înainte de a începe ultimul punct de pe ordinea de zi, am fost scoşi afară toţi ceilalţi, în sala de şedinţe 105 rămînînd doar membrii Comisiei şi ai Secretariatului. Urmau în discuţie situaţii controversate, cu potenţial de disensiune. Am aflat doar că vor fi analizate cereri din Onceşti, Borşa (Asociaţia Composesorală) şi Seini, plus cîteva cauze de pe rolul instanţelor. Este pentru prima dată, în cei 26 de ani de documentare la Comisia judeţeană de fond funciar, cînd uşile ni se închid în faţă. Dacă respectă legile (inclusiv aceea că şedinţele sînt publice), membrii Comisiei nu ar trebui să aibă nimic de ascuns!
Ioan NEGRU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.