Securitatea cibernetică

0
295

Corespondenţă specială din SUA de la Viorica PÂRJA

Unul dintre  subiectele abordate la dezbaterea televizată dintre Hillary Clinton şi Donald Trump l-a constituit şi securitatea cibernetică. Tot mai vizibilă şi de temut armă.  Se sparg serverele cele mai securizate, se distrug date, se fură documente. “Nu există îndoială că Rusia a atacat cibernetic mai multe organizaţii americane — a spus doamna Clinton. Preşedintele rus Vladimir Putin a dat mână liberă piraţilor informatici să perturbe convenţia Partidului Democrat pentru alegerea candidatului la preşedinţie şi să culeagă informaţii”, a exemplificat ea, avertizând că Statele Unite nu vor asista pasive la astfel de atacuri. În acest context, ea a declarat că a fost „şocată” când Trump l-a „invitat” pe Putin la atacuri cibernetice împotriva americanilor.
Trump a negat că ar exista vreo informaţie certă cu privire la implicarea Rusiei în atacul la adresa convenţiei democrate. “S-ar putea să fi fost China, a afirmat el. În materie de internet, gruparea Stat Islamic (SI) „ne bate la propriul nostru joc”, a susţinut candidatul republican. SUA nu îşi fac treaba în privinţa securităţii cibernetice”,  a mai adăugat el.
Subiectul nu-i interesează doar pe americani. Agenţia Europeană pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor  (ENISA), Comisia Europeană DG CONNECT şi partenerii  acestora au declarat luna Octombrie drept Luna Europeană a Securităţii Cibernetice. Pentru schimbarea percepţiei asupra ameninţărilor informatice, prin intermediul promovării conceptului de securitate a datelor şi a informaţiilor, prin educaţie, schimbul de bune practici şi competiţii.
Citesc că se lucrează la o lege şi în România. Sper ca subiectul să nu rămână unul de campanie electorală.
Microsoft deja foloseşte machine learning, o nouă cheie pentru eforturile de securitate. Apple a recrutat experţi în securitate pentru a ajuta la îmbunătăţirea securităţii.  Machine learning poate anticipa atacurile şi slăbiciunile prin studiul comportamentului uman, dar nu este soluţia universal valabilă pentru securitatea reţelelor.
Dar furtul cibernetic nu vizează doar serviciile, instituţiile sau companiile care deţin date importante, ci şi cetăţeanul de rând. Care devine vulnerabil prin electocasnicele smart din gospodăria sa. Experţii avertizează asupra pericolului electrocasnicelor smart… şi nu e glumă. Testele au vizat un aparat automat de cafea care expune la riscuri parola de Wi-Fi a utilizatorului, un sistem video de monitorizare pentru bebeluşi, care poate fi controlat de o terţă parte rău intenţionată, şi un sistem de securitate pentru locuinţă, controlat prin intermediul unui smartphone, care poate fi păcălit de un simplu magnet.  Aproape  toate aparatele sunt vulnerabile, arată studiile.
FBI-ul recomandă companiilor care au informaţii prinse în capcana aplicaţiilor ransomware să negocieze sau să plătească răscumpărarea. După ce au căpătat notorietate pentru modul în care sechestrează orice documente şi fişiere potenţial valoroase descoperite pe dispozitivele infectate, cerând sume mari de bani în schimbul cedării cheii digitale necesare pentru recuperarea acestora, aplicaţiile din categoria ransomware au ajuns la un nivel de sofisticare atât de ridicat încât până şi experţii în ameninţări cibernetice din cadrul FBI se declară neputincioşi în găsirea unor soluţii rapide pentru recuperarea fişierelor criptate.
Sunt câteva exemple care vorbesc despre importanţa securităţii cibernetice, găsirea de soluţii şi strategii inteligente de securitate cibernetică, modalităţi de securizare a sistemelor de operare şi evoluţia de la strategii de securitate la strategii de securitate cibernetică.
Şi cel mai important, crearea unui  cadru de cooperare pentru promovarea celor mai bune metode de implementare a politicilor, împărtăşirea exemplelor de bune practici şi descoperirea noilor metode de cercetare-inovare din domeniul securităţii cibernetice.
Cibernetica a fost şi rămâne una dintre armele viitorului. Intră în casa ta de la distanţă!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.