Seminarul internaţional: Asociaţii româneşti din Ucraina

0
505

UNIUNEA REGIONALĂ „DACIA” A ROMÂNILOR DIN TRANSCARPATIA a împlinit 15 ANI DE ACTIVITATE ÎN COMUNITĂŢILE ROMÂNEŞTI de dincolo de Tisa. Marcarea acestui eveniment se face prin Proiectul finanţat de Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi se desfăşoară în intervalul Aprilie – Noiembrie 2016.
În cadrul acestui proiect, în perioada 7-9 octombrie este organizată la Slatina (Solotvino) şi Apşa de Jos o întâlnire şi seminarul „Asociaţii Româneşti din Ucraina”, cu participarea celor 10 preşedinţi sau vicepreşedinţi de asociaţii româneşti din Ucraina, istorici, etnografi, profesori din şcoli şi universităţi, autorităţile locale şi naţionale din Ucraina şi România, colaboratorii Uniunii Regionale ”Dacia”. Preşedintele Uniunii Regionale, dr. Ion M. Botoş a transmis invitaţii către comunităţile Româneşti din regiunile Transcarpatia, Cernăuţi, Odesa, către unele instituţii şi personalităţi care sunt aproape cu sufletul de românii din Transcarpatia. ”Totodată ne-am adresat şi instituţiilor statului Român aflate în Ucraina – Ambasadei României la Kiev şi Consulatelor României la Odesa, Cernăuţi şi Slatina”- a precizat Ion Botoş, mândru că în Transcarpatia s-au desfăşurat câteva manifestări sub egida URRdT „Dacia” la care au fost prezenţi românii din toate zonele Ucrainei, inclusiv din stânga Tisei.
”Ne adresăm, cu respect, dlui Lazăr Comănescu, Ministrul Afacerilor Externe ca să încurajeze misiunile diplomatice ale statului român să răspundă pozitiv la invitaţiile făcute din partea românilor din Ucraina”- mai spune dl Botoş, adăugând ”Am trimis invitaţie către Ministrul Delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, d-nei Maria Ligor ca să fie alături de românii din Transcarpatia, la aniversarea noastră. Ne-am adresat şi Institutului Cultural Român, am trimis invitaţii d-lui Preşedinte Radu Boroianu ca să ne onoreze cu prezenţa. Aş dori să mulţumesc din suflet diplomaţilor români de la Consulatul General al României la Cernăuţi care pe parcursul anilor au fost alături de românii din Transcarpatia: consulii generali Ilie Ivan, Romeo Săndulescu, Tatiana Popa şi Eleonora Moldovan, ministrului-consilier Ionel Ivan, consulilor Edmond Neagoe, Aurelian-Nicolae Rugină şi mulţi alţii. Credem că manifestarea culturală care se va desfăşura în zilele următoare va apropia mai tare românii din Ucraina de Patria – Mamă, România, îi va uni, se vor cunoaşte şi vor înţelege mai bine că numai împreună se poate ridica o naţiune. Mai cred că la Apşa de Jos, Uniunea Interregională «Comunitatea Românească din Ucraina» în frunte cu d-l Preşedinte dr. Ion Popescu de la Cernăuţi va primi un nou impuls, noi puteri ca să meargă înainte şi cred că românii se vor simţi bine aici în Transcarpatia – în centrul geografic al Europei.”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.