Despre jurnalism – „Voi nu puteţi greşi, acum învăţaţi!”

0
531

Festivalul Naţional de Literatură este în plină desfăşurare la Cluj-Napoca. Ţinând cont de acest lucru, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (Universitatea Babeş-Bolyai), a avut loc o întâlnire a studenţilor la jurnalism din anul I cu trei scriitori – Nicolae Prelipceanu (redactor-şef, revista Viaţa Românească), Daniel Cristea-Enache (redactor-şef adjunct la aceeaşi revistă) şi Lucian Vasile Szabo (prof. univ. dr. la Universitatea de Vest din Timişoara, lector univ. la Departamentul de Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării) .

Prof. univ. dr. Elena Abrudan, directoarea departamentului de jurnalism, ne-a făcut o surpriză minunată nouă, bobocilor, dându-ne şansa să cerem sfaturile unor oameni de cultură cu privire la domeniul jurnalistic, acum la început de drum. Astfel, un curs s-a transformat într-o lecţie de viaţă.
Discuţia a început, după zicala „Trăim în trecut” a domnului Nicolae Prelipceanu, cu ce însemna jurnalism înainte de revoluţie. Presa exista, cel mai important ziar al vremii fiind „Scânteia” cu secţie pentru adulţi şi tineri, iar televiziunea mai puţin, două ore seara. Au relatat apoi, pe rând, întâlniri nu tocmai propriu–zise cu tovarăşul Nicolae Ceauşescu.
S-a vorbit despre dispariţia unor ziare şi televiziuni (TVR Cultural, spre exemplu). „Şi voi veţi ajunge să fiţi dinozauri”, ne-a motivat unul dintre cei trei.
Ne-a impresionat discursul prof. univ. Lucian Vasile Szabo. La întrebarea uneia dintre colege cu privire la ce ar trebui să facem dacă ziarul sau televiziunea unde lucrăm are cerinţe sau restricţii care nu coincid cu părerile noastre personale, domnul Szabo ne-a oferit un răspuns elaborat, dar în acelaşi timp simplu, legat de onestitate. Ne-a încurajat să ne păstrăm această calitate oriunde vom merge, iar curajul să nu ne lipsească.
„Voi nu puteţi greşi, acum învăţaţi”, ne-a explicat domnul Szabo. Ne-a încurajat să punem întrebări, să cercetăm, să nu ne limităm doar la realizarea unui blog sau a unor site-uri, ci să ţintim sus şi să ne practicăm meseria cu seriozitate. „Cea mai proastă întrebare este aceea care nu a fost pusă”, a concluzionat domnul profesor universitar.
Nicolae Prelipceanu ne-a vorbit şi despre o altă faţă a jurnalismului, în scopul să ne ferim de ea: „Jurnalismul se transformă uneori în bârfă. De aceea tabloidele au mai mare tiraj ca şi unii care ar vrea să-şi păstreze seriozitatea”, ne-a atenţionat el. A mărturisit că a activat şi el ca jurnalist o perioadă, iar după aceea i-a fost greu să se desprindă de ea pentru a scrie literatură. Ne-a recomandat o carte, „Barbarii” de Alessandro Baricco, care să ne înveţe cum să ne adaptăm în societatea contemporană. L-a susţinut, din acest punct de vedere, şi domnul Daniel Cristea-Enache, care, la rândul lui, ne-a explicat ce înseamnă jurnalismul.
Aşadar, întâlnirea a fost un succes. Am ascultat poveşti pe care le-am transformat în învăţături, am cerut sfaturi şi am primit, dar, cel mai important, am fost încurajaţi pe drumul spinos pe care noi, cei peste 100 de boboci, l-am ales.
Măriuţa POP, studentă anul I

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.