O seară magică!

0
414

În seara de 1 octombrie, Ziua internaţională a muzicii, am avut parte de o manifestare culturală desfăşurată sub motto-ul „Ascultând muzica lui Beethoven, ai certitudinea că Dumnezeu există”. Evenimentul a avut loc în sala multifuncţională a Complexului astronomic din Baia Mare.
A fost o audiţie-vizionare, cu proiecţii de pe DVD, a concertului vocal-simfonic cu celebra parte din simfonia a 9-a de L.V. Beethoven (titanul de la Bonn), ODA BUCURIEI, care este şi imnul Uniunii Europene, difuzată în trei ipostaze interpretative. Actorul şi marele meloman Paul Antoniu a prezentat spectacolul.
Programul a debutat cu „Fantezia pentru pian, cor şi orchestră” în do major. într-o interpretare de excepţie a orchestrei şi a corului Filarmonicii berlineze, la pian cu Maurizio Polini, sub bagheta dirijorului italian Claudio Abbado.
A urmat celebra lucrare vocal-simfonică ODA BUCURIEI, interpretată de un cor compus din 10 mii de corişti japonezi, care au cântat în limba germană, sub bagheta dirijorului japonez Jutaka Sado. Se remarcă strofa a treia, mai puţin cunoscută, a poemului lui Fr. Schiller, poem pe care este scrisă muzica: CINE A AVUT NOROCUL / DE PRIETENI BUNI SĂ DEA / CINE ŞTIE CE-I IUBIREA / LÂNGĂ NOI CÂNTÂND SĂ STEA.
A urmat a treia ipostază a Coralei beethoveniene, în interpretatrea corului şi a Filarmonicii din Berlin, cu Claudio Abbado la pupitrul dirijoral.
Audiţia a fost urmată de o „Visare prin pulberea de stele” de pe bolta celestă. Prof. Ioan BOB ne-a explicat bolta cerească aşa cum se vede din Baia Mare, cu: steaua polară, cele două urse, constelaţiile celebre inclusiv cele zodiacale, planetele. Domnia sa a deplâns faptul că băimărenii nu prea vizitează această instructivă instituţie. O fac mai mult sătmărenii şi turişti din alte judeţe. Sunt aşteptate şcolile. Baia Mare, din 1969, este primul şi printre puţinele oraşe cu planetariu. Instituţia deţine cea mai modernă şi de ultimă generaţie aparatură din lume.
Am trăit o seară de neuitat. Le mulţumim din suflet organizatorilor (Paul Antoniu, Planetariul, Biblioteca Petre Dulfu).

Mircea MICLE

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.