Poştaşii din cinci judeţe au venit să protesteze în Baia Mare

0
523

Ei vor grevă generală

“Vrem salarii decente” şi “Nu distrugeţi Poşta” au fost inscripţiile de pe pancartele purtate ieri, 7 octombrie, de cei peste 300 de poştaşi din regiunea de Nord-Vest a României care au protestat în Baia Mare. Sindicaliştii din judeţele Maramureş, Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj, Satu Mare şi Sălaj şi-au început acţiunea de la sediul Oficiului Judeţean de Poştă, mărşăluind pe străzile din Baia Mare până la Prefectura Maramureş în sunetul unor lozinci de genul: “Hoţii”, “Unitate”, “Demisia”. Oamenii spun că au ajuns la capătul răbdării şi ameninţă cu grevă generală.

Consultări pe furiş

Negocierile purtate în ultimele 7 luni între sindicalişti şi conducerea Companiei Naţionale Poşta Română n-au adus niciun rezultat pozitiv. Din contră, oamenii spun că se simt marginalizaţi, cu atât mai mult cu cât Consiliul de Administraţie a discutat despre disponibilizări şi majorări salariale fără a-i consulta şi pe sindicalişti. “Am ales să luptăm împreună pentru aceeaşi cauză. Nu putem permite să mai fim minţiţi, nu mai putem permite conducerii companiei să ne amăgească. Tergiversează negocierea revendicărilor noastre de şapte luni, lucru care ne face extrem de nemulţumiţi. Suntem revoltaţi din cauză că nu suntem băgaţi în seamă. Suntem ignoraţi de conducere. Au hotărât unilateral soarta a 26.000 de angajaţi. N-au invitat sindicatul la negocierile purtate de Consiliul de Administraţie cu reprezentanţii Ministerului. Au vrut să ne pună în faţa faptului împlinit şi anume noi să aflăm rezultatul final: disponibilizările care vor avea loc în 2017 cu două variante: cu 300 de persoane, respectiv cu 700 de persoane. Tot pentru anul viitor au vrut să decidă tot unilateral majorarea salariului, de la 1 ianuarie 2017”, a punctat liderul Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, filiala Maramureş, Monica Zaj.

Profit, dar cu salarii mici

Liderii de sindicat spun că e inacceptabil să nu li se majoreze lefurile atâta timp cât conducerea companiei se laudă cu profitul din ultimele luni. “Membrii Consiliului de Administraţie au retras mandatul de negociere al directorului general cu privire la o posibilă majorare a salariilor, motivat de faptul că nu sunt resurse financiare pentru aşa ceva. Pe de altă parte, conducerea companiei se laudă în presă şi în revistele de specialitate că în 2015 şi în primele şase luni din acest an, Poşta Română a generat profit. Stimaţi colegi, ne-am săturat să fim minţiţi, motiv pentru care astăzi suntem în stradă. Pe de altă parte protestăm şi împotriva Consiliului Concurenţei care atacă sistematic Poşta Română, aplicându-i amenzi de 33 de milioane de euro. O instituţie a statului sancţionează o altă instituţie a statului pentru a o duce în în pragul falimentului. Este foarte clar că grupuri de interes urmăresc distrugerea Poştei”, a spus liderul de sindicat din Sălaj, Călin Balogh.

Condiţii de muncă necorespunzătoare

Poştaşii se plâng şi de condiţiile mizere în care lucrează. “A câta oară ieşim în stradă şi până când vom mai fi în stradă? Până când n-o să-şi astupe urechile. Trebuie să-i trezim, dacă ei nu ştiu să se trezească. Aşa nu se poate. În ce condiţii lucrăm noi? Suntem factori şi agenţi poştaşi condamnaţi la locul de muncă pentru că nici în concediu nu am putut să mergem. Suntem oficianţi şi factori rurali cu norme de 4 şi 6 ore care stau şi 10 ore în oficiile poştale. Suntem şoferi cărora li se refuză plata orelor suplimentare pe motiv de economie. Suntem diriginţi care lucrează cu personal sub normativ”, a declarat liderul de sindicat din Bihor, Angela Feier. Pe de altă parte, protestatarii au cerut depolitizarea managementului companiei. “Şi-au bătut joc de noi şi îşi bat joc de noi în continuare. Ei îşi fac şmecheriile încurajaţi de stat. Ne întrebăm: ai cui suntem? Ai statului sau ai nimănui? În afară că şi-au aranjat clientela politică n-au făcut nimic. Ruşine să le fie. Dacă vrem să salvăm Poşta Română, cerem urgent depolitizarea managementului companiei”, a adăugat liderul de sindicat din Cluj, Carol Şinca. Sindicaliştii au arătat că până acum o singură revendicare a avut o rezolvare pozitivă: cea legată de acordarea concediilor de odihnă pentru agenţii poştali din mediul rural. De altfel, liderii de sindicat susţin că meritul pentru această reuşită ar aparţine parlamentarilor din Maramureş. Tocmai de aceea, poştaşii din cele cinci judeţe au decis să se adune în Baia Mare. Ei speră că aici vor găsi mai multă aplecare la problemele lor. “De ce am organizat protestul în Baia Mare? Aici am fost primiţi tot timpul cu braţele deschise la Prefectură, dar politicienii din Satu Mare nu au făcut nimic. Cei din Maramureş au intervenit în Parlament în aşa fel încât să se rezolve una dintre revendicări, cea legată de acordarea concediilor de odihnă la agenţii poştali, înlocuirea acestora cu alt personal pe perioadă determinată. Poate că politicienii de aici se vor apleca asupra revendicărilor noastre”, a spus liderul de sindicat al Poştei Române din Satu Mare, Trandafir Tripon. Poştaşii sunt decişi să intre în grevă generală dacă nu li se vor rezolva doleanţele. O delegaţie a poştaşilor condusă de liderul Blocului Naţional Sindical Maramureş, Marcel Giurge, a fost primită ieri, 7 octombrie, de subprefectul Alexandru Bondrea. Oamenilor li s-a promis că se vor face informările necesare la nivel central şi că poştaşii vor fi sprijiniţi în demersurile lor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.