Doriţi să vizitaţi CANADA?

0
888
Aurel Pantea la Festivalul românilor din Edmonton

La 1 iulie 2014, populaţia României era de 19.908.547 de locuitori, cu 3.298.173 mai puţini decât cei înregistraţi la recensământul din 1 iulie 1990. Dacă în perioada 2000-2005 au plecat din ţară doar 67.521 de persoane, în perioada 2009-2014, potrivit Anuarului Statistic al României, numărul celor plecaţi, înregistraţi ca emigranţi, a fost de 1.156.706 persoane.
Exodul românilor s-a îndreptat spre: Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, Belgia, Franţa, Olanda, S.U.A, Canada, Suedia, Norvegia, Israel etc. Din Maramureş, plecări masive au avut loc începând cu anul 2007, odată cu încetarea sau reducerea activităţii unităţilor miniere, metalurgice, IMMUM, Faimar, Maratex, IMRAUT, Băimăreana etc. În Canada, în anul 2016, comunitatea rezidentă românească depăşeşte 200.000 de persoane, stabilite în provinciile Ontario, Quebec, British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Manitoba, Nova Scoţia, Newfouland şi Labrador. Mulţi maramureşeni au copii, nepoţi sau alte rude care au emigrat în Canada.

Formele legale pentru Canada

Autostrada Halifax - Vancouver, 5.727 km
Autostrada Halifax – Vancouver, 5.727 km

Cu toate că România este ţară membră a UE, cetăţenii români au obligaţia să obţină viză de vizitator de la Ambasada Canadei  la Bucureşti. Solicitanţii, personal sau prin curier, trebuie să depună documentele prevăzute, la Centrul pentru primirea cererilor de viză pentru Canada (http:// www.cic.gc.ca/english, respectiv http: www. vsfglobal.ca). Formularele în format electronic şi informaţiile sunt în engleză sau franceză. Taxele aferente se achită în euro, dolari S.U.A. şi lei, la anumite bănci din România, iar pentru Poliţa de asigurare medicală pentru a acoperi cel puţin 6 luni de şedere în caz de superviză se depun în dolari canadieni, în contul Societăţii de Asigurare din Canada. Vizitele medicale se efectuează în Bucureşti sau Timişoara, ai nevoie de cel puţin o jumătate de zi (tensiune arterială, puls, înălţime, greutate, reflexe, examinare corporală, analize sânge, urină, radiografie pulmonară, ecografii, documente privind eventuale intervenţii medicale efectuate în decursul anilor, după caz, prezentare şi utilizare ochelari de citit sau distanţă, exerciţii de memorie (psiholog), câteva cunoştinţe despre Canada).

Date de larg interes

Canada, ţară situată în continentul nord-american, cu o suprafaţă de 9.984.670 kmp şi o populaţie de aproape 35 de milioane de locuitori, a doua ţară din lume ca mărime, se întinde pe 6 fusuri orare. Are forma de guvernământ monarhie constituţională, este membră a Commonwealthului britanic, stat federal parlamentar, format din 10 provincii şi 3 teritorii. Puterea legislativă aparţine Camerei Comunelor, cu 308 membri aleşi, reprezentând secţiile (corpurile electorale) din toată ţara. Senatul, format din 105 membri, are rolul să verifice şi să clarifice proiectele de lege. Provinciile au parlament şi guvern propriu. Capitala statului federal este Ottawa. Acolo se află şi Ambasada României în Canada, iar Consulate sunt la Toronto şi Vancouver, iar mai recent, un Consul onorific la Calgary în Alberta. Limbile oficiale sunt engleza şi franceza. Moneda naţională este dolarul canadian. Limitele de viteză pe autostrăzi, şosele, străzi sunt indicate în km/h. Benzina se comercializată la litru, iar mărfurile, în kg. Prefixele telefonice diferă de la o provincie la alta, sau chiar în cadrul provinciei. Fumatul este interzis în toate locurile publice. Berea, vinul şi alcoolul se comercializează numai în magazine speciale (Liquor store), sau prin consum la bar-restaurant, cu unele excepţii în Quebec. Consumul de alcool în public sau transportul la vedere al sticlelor cu băuturi alcoolice constituie o încălcare a legii. Vârsta minimă legală pentru consum de alcool este de 19 ani, cu excepţia provinciei Quebec, unde este de 18 ani. Interdicţia se referă şi la accesul în cluburi – se scanează actul de identitate al tinerilor. Datorită distanţelor de transport la/de la şcoală, serviciu, tinerii pot avea permis de conducere auto de la vârsta de 16 ani cu însoţitor, iar de la 18 ani, individual. Transportul elevilor din clasele primare se face cu autobuzele SCHOOL, iar din clasa a V-a  cu mijloacele de transport în comun sau ale familiei.
Călătoriile între oraşe şi provincii se fac cu autobuze, sau cu  trenurile trans-Canada, care au vagoane cu acoperiş panoramic (cele cu trenul sunt mai scumpe). Garniturile de trenuri cu marfă au lungimi kilometrice şi câte 2-3-4 locomotive, aşa că la bariera la nivel cu calea ferată se formează coloane lungi de maşini. Autostrada Halifax – Vancouver are 5.727 km. Călătoria pe calea aerului este cel mai rapid mijloc de transport. La Aeroportul Toronto, sunt 851 decolări pe zi. Reţeaua de drumuri este completată în zona lacurilor cu feriboturi, iar între autostrăzi şi insulele de pe Coasta de Est şi de pe Coasta de Vest, cu feriboturi cu orar fix. Vasta întindere de la est la vest şi de la sud la nord cuprinde diferenţe extreme de climă, de peisaj şi aşezări omeneşti. Fiind străbătută de cercul polar de nord, clima în nord este rece, iar în părţile sudice este temperat (moderată) cu ierni friguroase şi veri călduroase. Clima este influenţată şi de existenţa a mii de lacuri, rezervoare naturale de apă.

Expoziţia organizată de Societatea româno-canadiană din Alberta
Expoziţia organizată de Societatea româno-canadiană din Alberta

Câmpiile se întind pe 2.000 km. Pădurile boreale şi tundra domină nordul. Câmpiile din sud, cu graminee înalte de până la 1,5 m, alcătuiesc vestita „Preerie Canadiană”, cultivată cu cereale. Preeriile au atras în perioada 1870-1910 numeroşi fermieri din Ucraina, România, Rusia, Belgia, Anglia, Scoţia, Germania, Ungaria, Ţările Scandinave, Islanda, li se ofereau câte 65 ha de pământ cu condiţia să cultive cea mai mare parte şi să construiască o locuinţă. Aşa s-a înfiinţat primul sat de români din Boianul Albertan, veniţi din Boianul Bucovinean. Marile rezerve de ţiţei, gaze naturale, nisipuri bituminoase, zăcămintele de cărbune, aur, argint, cupru, nichel, cobalt, fier şi de metale rare, pădurile de conifere şi foioase, vastele suprafeţe agricole, au condus la o economie dezvoltată.
Creşterea economică cere forţă de muncă. Dacă în anul 1972, Canada avea 22 milioane de locuitori, în 2011 a ajuns la 33,4 milioane, iar în 2016 este de 35,5 milioane de locuitori. Anual, Canada acceptă în jur de 250 de mii de imigranţi din toate statele lumii. În Canada există mai mult de 200 de minorităţi entice, de diverse religii şi culturi, dar niciuna nu cere autonomie teritorială.
Diversitatea minorităţilor etnice a condus şi la existenţa lăcaşurilor de cult: biserici, sinagogi, moschei, temple budiste, temple hinduse, case de rugăciune). În provinciile în care locuiesc un număr mai mare de români, există lăcaşuri de cult ortodoxe, greco-catolice, baptiste, penticostale, adventiste de ziua a şaptea, evanghelice. Aici, comunităţile de români se întâlnesc, se roagă împreună şi la agapele creştineşti deapănă amintiri. Parohiile şi misiunile greco-catolice române din Canada şi SUA se află sub jurisdicţia Eparhiei „ Sf. Gheorghe” în Canton, statul Ohio, SUA, condusă de P.S. Episcop John Michael Botean. Bisericile ortodoxe române de pe teritoriul Canadei se află sub jurisdicţia Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele Două Americi, cu sediul la Chicago, Illinios, SUA (comuniunea canonică Patriarhia Ortodoxă Română), păstorită de Arhiepiscop I.P.S. Dr. Nicolae Condrea.
De la Atlantic la Pacific, în magazinele proprietate ale unor etnici români, unguri, ucraineni, croaţi, italieni, chiar şi turci, veţi găsi unele produse alimentare importate din România (apă minerală Borsec şi Perla Harghitei; pate de ficat Ardealul şi Bucegi; zacuscă; gem de prune), sau preparate pe plan local după reţete româneşti (mici, cârnaţi proaspeţi şi afumaţi, tobă, caltaboş, jumări, slănină proaspătă cu boia sau afumată, sarmale, plăcintă, ciorbă de burtă). În Edmonton, unde trăiesc 10.000 de români, la 700 m de Palatul Legislativ, veţi găsi Cofetăria unei ploieştence, La Mademoiselle, cu prăjituri şi cozonaci. La magazinul Budapest, vezi afişul ”Vorbim româneşte!” Festivalul minorităţilor se organizează anual în 5-7 august, acolo am făcut fotografiile alăturate.
Cea mai plăcută perioadă să vizitezi Canada este vara. Dar în orice anotimp veţi găsi mijloace confortabile de transport în comun şi căi de comunicaţie bine întreţinute. După discuţiile dintre premierul Dacian Cioloş şi omologul său canadian Justin Trudeau, există premise pentru ridicarea vizelor pentru românii care vor să călătorească în Canada, la rudenii.

Ing. Aurel PANTEA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.