Revendicările funcţionarilor din sănătate

0
384

Mîine, Federaţia SANITAS organizează un miting de protest, la Bucureşti

Şi Uniunea Sindicatelor TESA din Sănătate / Spitalul Judeţean „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare a trimis o scrisoare cu revendicări ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cerînd să fie rezolvate grabnic.
Iată un extras din memoriul semnat de liderul sindicatului TESA al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, ec. Simona Cremene: „Vă comunicăm totala noastră nemulţumire faţă de faptul că personalul TESA din sănătate a fost omis din O.U.G. nr. 20/2016 şi O.U.G. nr. 43/2016, pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016! (Motivul omisiunii personalului TESA a fost insuficienţa de fonduri.) Avînd în vedere că actul medical din spitale se realizează cu sprijinul şi contribuţia noastră, considerăm că sîntem discriminaţi, cu atît mai mult cu cît în anii precedenţi am fost supuşi unor reduceri masive de personal. În prezent, procentul personalului TESA din totalul de personal din spitale este sub 10%, din care fac parte economişti, contabili, jurişti, ingineri, personal administrativ, personal de întreţinere, magazioneri etc. Solicităm sprijinul Dumneavoastră pentru a revizui această ordonanţă discriminatorie”.
O.U.G. nr. 20 / 8 iunie 2016 pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 57/2015 privind salarizarea personalului bugetar în anul 2016 şi-a propus rezolvarea inechităţilor salariale din sistemul public de sănătate, care au survenit de-a lungul timpului datorită efectelor cumulative ale ordonanţelor anuale emise începînd cu anul 2011 şi pînă în prezent, date cu scopul de a se îngheţa salariile în sectorul public. În forma ei actuală, această ordonanţă nu reuşeşte să soluţioneze toate inechităţile şi generează noi inechităţi. Personalul de specialitate şi auxiliar este incomplet cuprins în Anexa nr. 1 – Familia Ocupaţională de Funcţii Bugetare „Sănătate şi Asistenţă Socială”, întrucît în cuprinsul acestei anexe nu se regăsesc: personalul TESA, personalul din creşe, funcţionarii publici din cadrul DSP şi nu apare Anexa privitoare la unităţile de asistenţă socială / servicii sociale cu sau fără cazare. Personalul din cabinetele medicale şcolare a fost greşit încadrat la grila de salarizare din unităţi neclinice. Pentru asistenţii medicali care prestează aceeaşi muncă avînd niveluri diferite de studii, ordonanţa măreşte ecartul dintre nivelurile actuale de salarizare pentru asistenţii cu studii post liceale şi superioare, respectiv studii superioare la distanţă, generînd o nouă discriminare raportat la principiul „pentru muncă egală, salarizare egală”. Avînd în vedere aceste considerente, Federaţia SANITAS a pregătit un set de propuneri necesare stabilirii unei echitabile salarizări în sistemul de sănătate, stabilitatea şi pacea socială fiind posibil să fie realizate doar în acest fel.
• Mîine, la Bucureşti, va avea loc un mare miting al Federaţiei Sanitas, la care participă şi 20 de lideri şi membri din sindicatele sanitare din Maramureş. (I.N.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.