Aglomeraţie pentru “Casa Verde”

0
495

După cinci ani de pauză, programul „Casa Verde” a fost reluat. Începând de ieri, 10 octombrie, persoanele care doresc să-şi înlocuiască sistemele clasice de producere a energiei termice cu unele ecologice se pot înscrie la Agenţiile pentru Protecţia Mediului. Şi în Maramureş, lumea a fost interesată de program, astfel încât în prima zi s-au prezentat 120 de persoane. Oficialii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Maramureş (APM) spun că e un interes ridicat pentru „Casa Verde”. Pentru a evita însă înghesuiala, reprezentanţii instituţiei au decis să amenajeze o sală unde maramureşenii să aştepte să le fie preluat dosarul.
„Noi am amenajat ad-hoc o sală de aşteptare unde am aşezat în jur de 20 de scaune ca oamenii să nu stea în frig. Am prelucrat cam 32 de dosare. În foarte multe situaţii acestea sunt incomplete”, a declarat directorul executiv al APM Maramureş, Alexandru Cosma. La APM Maramureş au venit persoane din întreg judeţul pentru a se înscrie la programul „Casa Verde”. Unii dintre cetăţeni au fost supăraţi pe birocraţie. „E bun programul, dar e prea multă birocraţie”, a spus unul dintre maramureşeni. Un altul a remarcat că „era mult mai simplu să depui online actele, nu să stăm pe la cozi, că nu suntem în Evul Mediu”.

Preluare de dosare
Preluare de dosare

Dosarele pentru „Casa Verde” se depun la Agenţiile de Mediu până în data de 24 octombrie. Maramureşenii se pot înscrie în programul „Casa Verde”, la APM Maramureş, de luni până vineri, în intervalul orar 8.30-16. Bugetul alocat pentru întreaga ţară este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populaţiei şi 34 de milioane persoanelor juridice. Pentru Maramureş s-a prevăzut o sumă de 1,42 de milioane de lei. Finanţarea se va face prin Agenţia Naţională a Fondului de Mediu. Finanţările nerambursabile date de stat în programul „Casa Verde” diferă în funcţie de tipul instalaţiei şi pot ajunge la 3.000 de lei pentru montarea de panouri solare nepresurizate, 6.000 de lei pentru montarea de panouri solare presurizate şi 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.