“Bucurie copleşitoare” la aniversarea de la Biserica Bunei Vestiri

0
464

Atmosferă de sărbătoare şi „de bucurie copleşitoare” la Biserica „Buna Vestire” din Baia Mare care a împlinit 15 ani de la punerea pietrei de temelie de către ÎPS Justinian Chira. O zi specială a fost şi pentru preotul Florin Codrea care a împlinit 17 ani de la hirotonia sa de preot şi 15 ani de când a fost numit ca slujitor la biserica unde „a dinamizat viaţa pastoral-misionară, social-filantropică şi cultural-teologică”. De asemenea, au fost sărbătoriţi 10 ani de la înfiinţarea Asociaţiei Martyria, şi 10 ani de activitate cultural – educaţională, prin Revista Buna Vestire.

“Biserica vă vrea vii”

Cu această ocazie, a fost săvârşită o Sfântă Liturghie Arhierească de PS Iustin Sigheteanul, arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Printre invitaţi s-a numărat pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca. În cuvântul său de învăţătură referitor la Evanghelia Învierii fiului văduvei din Nain, preotul Stelian Tofană s-a adresat tinerilor, subliniind că atât societatea, cât şi Biserica îi vrea vii, ridicaţi din moartea păcatului. „Astăzi, vouă, iubiţilor tineri spune Hristos să vă ridicaţi dintr-o viaţă fără sens. Adesea auzim sintagma îmi trăiesc viaţa că doar sunt tânăr. Toţi care exprimă această sintagmă înţeleg o viaţă fără graniţe morale, fără precepte morale, ori tocmai aceasta este viaţa fără viaţă, viaţa fără sens, tocmai aceasta este moartea, aruncarea în convoiul morţii. Iubiţi tineri, părinţii voştri vă doresc binele, societatea de astăzi, noi toţi vă vrem binele, vă vrem într-o frumuseţe a vieţii şi a conştiinţei voastre pentru că voi sunteţi timpul nostru de mâine. Pe voi, biserica vă vrea vii. Este nevoie mai mult ca oricând în biserică de oameni vii, de oameni care ştiu să iasă singuri din convoiul morţii. Nu ne aşteaptă clipe frumoase, cel puţin pe Biserica Ortodoxă. Nu suntem pe placul acestei lumi. Deranjează spiritualitatea ortodoxă enorm de mult. Ne bazăm pe voi, pe generaţia tânără care să fiţi timpul de mâine şi apărarea credinţei şi a gliei strămoşeşti, spirituală”, a subliniat preotul Stelian Tofană care i-a îndemnat pe părinţi să vorbească în rugăciuni cu Dumnezeu, despre copiii lor şi să nu dispere atunci când tinerii se află în „convoiul morţii”.

A fost încheiat “un armistiţiu”

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Andrei Gavriş a fost hirotonit ca preot misionar. La ceas aniversar, preotul Florin Codrea a primit distincţia de stavrofor. „Doar am făcut un armistiţiu astăzi. Lupta cu noi înşine va continua pentru că avem de ajuns la o destinaţie din punct de vedere administrativ, iată lucrarea pe care Dumnezeu ne-a încredinţat-o: biserica închinată Maicii Domnului, dar mai mult decât atât avem a-L urma pe Hristos”, a spus preotul Florin Codrea. Recent reîntors de pe meleagurile Greciei, PS Iustin Sigheteanul a arătat că bucuria sa duhovnicească s-a prelungit cu acest moment în care a slujit în biserica de sus. „Acasă m-au întâmpinat alte bucurii şi frumuseţi şi anume am avut binecuvântarea de la Dumnezeu să slujesc împreună cu îndrumătorul meu de doctorat, părintele profesor Stelian Tofană, părinţii noştri consilieri, cu ceilalţi părinţi şi cu dvs. care sunteţi atât de minunaţi. Bucuria este întregită de faptul că slujim în biserica de sus, biserică cu o arhitectură deosebită, specială, neo-bizantină, una din frumoasele biserici din municipiul nostru. Nu doar că e frumoasă prin faptul că se aştern pe pereţi chipurile sfinţilor, ci este frumoasă deoarece este împodobită de prezenţa atât de numeroasă a frăţiilor voastre”, a remarcat arhiereul-vicar. La final au fost acordate mai multe diplome de vrednicie, iar credincioşii au primit un mic dar de suflet.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.