Fermierii, la control!

0
242

După depunerea cererilor pentru obţinerea subvenţiilor, fermierii aşteaptă controalele efectuate în teren pentru verificarea exactităţii datelor din documentaţia depusă la APIA, atît pentru sectorul vegetal cât şi pentru cel zootehnic.
Astfel, în această perioadă, este în plină desfăşurare şi controlul la fermele de animale (gospodăriile) din Maramureşul istoric, în speţă la cele care cresc oi, capre şi bovine. Este vorba de Ajutorul naţional tranzitoriu (ANTZ) şi Sprijinul cuplat în zootehnie (SCZ).
Crescătorii trebuie să prezinte Registrul exploataţiei, efectivele de animale pentru care s-au solicitat subvenţii (animale care trebuie să fie crotaliate corespunzător cu câte două crotalii, excepţie fac oile născute înainte de anul 2008), documentele doveditoare ale proprietăţii asupra acestora, respectiv paşapoarte, acte de intrare-ieşire din efectiv, formulare de declarare în cazul pierderii de crotalii, după caz. Animalele din fermele controlate ar trebui să se afle la adresa indicată în cerere, dar în multe cazuri se găsesc în zone de păşunat, unele greu accesibile, ceea ce, mai ales în condiţii meteo nefavorabile, îngreunează şi întârzie finalizarea acţiunii.
După încheierea controlului propriu-zis, urmează întocmirea unor formulare cu date exacte pentru fiecare animal din proprietate, atât pentru bovine cât şi pentru ovine sau caprine, ceea ce, în final, va duce la stabilirea celor care îndeplinesc condiţiile de acordare a subvenţiilor.
Acţiunile de control trebuie privite cu toată seriozitatea. Subvenţiile sunt de la bugetul naţional, respectiv cel european. Crescătorii ar trebui să fie cât mai bine informaţi despre condiţiile de acordare a subvenţiilor. Acestea sunt mari la sprijinul cuplat – bovine, avându-se ca obiectiv final îndreptarea crescătorilor spre animale de performanţă, nu doar spre un număr mare de bovine.
Controalele se efectuează de către echipe de specialişti de la OJZ Maramureş. Informaţiile ne-au fost furnizate de o astfel de echipă formată din ing. Dorel Codrea şi ing. Silviu Hărănguş (foto), la Săliştea de Sus. (fln)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.