Fostul Romplumb este ţinta hoţilor!

0
722

Ce fac autorităţile locale

Cândva, întreprinderea metalurgică de stat Romplumb SA asigura sute de locuri de muncă pentru băimăreni, dar acum a ajuns un adevărat “câmp infracţional” de unde se fură aproape în voie orice se mai găseşte din bunurile vechii uzine. Poliţiştii au fost sesizaţi în repetate rânduri despre ce se întâmplă acolo, au mers, au constatat, dar fără să poată face ceva concret. Între timp, hoţii dispăruseră! Localnicii sunt revoltaţi şi spun că inclusiv clădirea fostei cantine reprezintă un pericol, existând riscul în orice moment să se dărâme peste curtea unui atelier auto din vecinătate, peste recuperatorii de fier vechi şi cărămidă, sau peste copiii care se joacă printre ruine. De cealaltă parte, reprezentanţii statului încearcă să mai salveze ce se poate salva, dar prea multe nu pot face, deoarece Romplumb se află în insolvenţă şi în administrarea unor lichidatori. Recent a avut loc o întâlnire cu firma de insolvenţă, fiind pusă în discuţie problema recuperării datoriilor, a reorganizării, dar şi intenţia realizării unui parc industrial pe acest loc.

Romplumb – “paradisul hoţilor”

Localnicii din Ferneziu sunt supăraţi pentru că de patru ani, de când s-a închis uzina, spaţiul a fost acaparat de hoţii care fură tot ce găsesc în cale, fără să fie luate măsuri împotriva vreunuia. Fosta cantină a societăţii Romplumb a ajuns într-o stare jalnică, încât nici nu-ţi poţi imagina că aici muncitorii luau odinioară masa. Acum spaţiul e o groapă de gunoi, în care persoane fără adăpost îşi duc veacul. Noaptea, de acolo se aud zgomote suspecte, ce te înfioară. “N-a venit nimeni din partea conducerii Romplumb să vadă ce se întâmplă. Ţiganii spun că li s-a dat voie să facă ce vor cu cantina, să ducă ce vor. A rămas o ruină ca după un bombardament din război. Pe jos aruncă toată mizeria. Să ferească sfântul să intri acolo, că în afară de şobolani mai găseşti câini fără stăpân şi animale moarte. S-a transformat într-o groapă de gunoi a cartierului. Există riscul să se dărâme şi tavanul. E deja a doua iarnă când situaţia aceasta persistă. Se poate să se dărîme totul într-o zi şi să prindă oameni sub dărâmături. Este un pericol public această clădire! De vreo doi ani şi jumătate e situaţia aceasta. Nimeni nu se mai interesează de nimic. Fostul director Vasile Uţă s-a schimbat. E altcineva. Ţiganii iau tot ce se poate lua. Au cărat vasele, au cărat totul cu căruţele. Vasele acelea mari în care era fiartă mîncarea au fost furate, fiind de oţel inox”, ne-a povestit o doamnă care locuieşte în preajma cantinei şi uzinei.
Reprezentanţii Primăriei Baia Mare cunosc situaţia, dar nu pot să facă absolut nimic, deoarece Consiliul Local Baia Mare figurează pe lista creditorilor, având de recuperat sute de mii de lei din partea fostei uzine.

Idei de reorganizare

Poarta nr. 2 de uzina Romplumb
Poarta nr. 2 de uzina Romplumb

În planurile autorităţilor publice, există varianta preluării clădirilor de către Primărie, dar procedura poate fi urmată abia după ce vor fi plătite datoriile către creditori, iar sumele sunt fabuloase… Şi foştii salariaţi au de recuperat restanţele salariale, iar pe lista creditorilor figurează şi multe alte instituţii. “Se va încerca ca terenul să intre în patrimoniul Primăriei, dar e destul de greu, deoarece sunt plăţi de făcut către creditori. Se poate poate face darea în plată după ce ai eliminat datoriile către creditori. Există o hotărâre de Consiliu Local prin care s-a solicitat acest lucru, dar nu se poate recurge la această măsură decât după ce societatea e degrevată de toate datoriile, după ce şi-a plătit toţi creditorii. Datoriile către Primărie sunt mari, pentru că din 2012 şi până acum s-au strâns multe restanţe. Numai impozitul pe teren, pe clădiri, cât s-a adunat!… Vă daţi seama că în patru ani s-au strâns sute de mii de lei. Cei circa 580 de angajaţi au de recuperat şi ei sume, între 1.000 şi 1.500 de lei de om. Orice s-ar întâmpla, primii care îşi vor lua banii sunt creditorii de rangul întâi – băncile, apoi salariaţii şi abia apoi noi ceilalţi”, a explicat consilierul local Viorel Pop, fost angajat al societăţii Romplumb Baia Mare.
La ultima întâlnire, organizată zilele trecute, între Primăria Baia Mare şi firma de insolvenţă, s-a adus în discuţie şi înţelegerea existentă cu Ministerul Economiei prin care se doreşte realizarea unui parc industrial. Totul e condiţionat însă de soluţiile pe care le va găsi firma de insolvenţă, astfel încât să-i poată plăti pe creditori. “A fost o discuţie vizavi de viitorul societăţii, având în vedere că Primăria e în postura de creditor din cauza taxelor şi impozitelor neplătite. Există o înţelegere şi cu Ministerul Economiei, pentru a face acolo un parc industrial. Ca să facă plăţi către creditori, ar trebui să mai vândă din bunuri. Pot să vândă şi clădirile, pentru că dacă s-ar face un parc industrial n-ar mai fi nevoie de acele clădiri. Bunurile, în măsura în care mai există, dacă s-ar vinde, cu banii obţinuţi s-ar putea face plăţile către creditori şi atunci s-ar putea face darea în plată şi automat am putea accesa fonduri pentru realizarea unui parc industrial…”, a mai spus consilierul local Viorel Pop. În opinia acestuia, ar trebui urgentate soluţiile în vederea recuperării salariilor de către foştii angajaţi şi crearea de noi locuri de muncă în Ferneziu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.