Cetăţele – hramul parohiei „Cuvioasa Paraschiva”

0
400

Duminică, 9 octombrie 2016, parohia „Cuvioasa Paraschiva” din Cetăţele a fost gazda numeroşilor credincioşi, care s-au adunat pentru a se ruga împreună în biserica ce a îmbrăcat haină de sărbătoare. Sfânta Liturghie a fost celebrată de către pr. Albu Ioan Cristinel, vicar general. Au concelebrat: pr. Augustin Butica (paroh), pr. Angel Zareczki (vicar cu laicii), Mihnea Gheorghe (protopop de Copalnic Mănăştiur), pr. Pop Grigore, pr. Tomoş Marius, pr. Bud Daniel, pr. Costin Laurenţiu.
La sfârşitul Liturghiei a avut loc o procesiune în jurul bisericii, la sfârşitul căreia, părintele Laurenţiu Costin a rostit cuvântul de învăţătură. Vorbind despre imaginea din evanghelia duminicii trecute (văduva care îşi conducea fiul pe ultimul drum), părintele a făcut o comparaţie, folosind metoda profeţilor din Vechiul Testament, între văduva care-şi pierde fiul şi poporul lui Israel, mireasa, care-L pierde prin păcat pe Dumnezeu, mirele: „Poporul cel rătăcit este ca o văduvă fără Mirele Ceresc, fără Dumnezeu”, a spus pr. Costin. Lui Isus, văzând situaţia poporului ales, i s-a făcut milă şi i-a redat speranţa femeii îndurerate, spunându-i: Nu mai plânge. La fel se întâmplă şi cu noi, după venirea lui Isus pe pământ: „Atunci când Dumnezeu îşi manifestă milostivirea Sa faţă de noi, El ne readuce de la moarte la viaţă… Isus se atinge de coştiug, acţiune nepermisă în legea evreiască, pentru că era un obiect considerat impur, murdar. Isus nu respectă această lege şi se atinge de necurăţia omului, de putreziciunea lui, rodul faptelor şi alegerilor sale. Isus se atinge de condiţia umană, care era cadaverică… aceasta era umanitatea la venire lui Isus pe pământ. Isus înfrânge legea ca să dăruiască viaţă”, a afirmat părintele.
Ceremonia s-a încheiat cu salutul transmis de Preasfinţia Sa Vasile Bizău, rostit de pr. vicar general, Albu Cristinel, care a mulţumit, la rândul său comunităţii pentru primirea călduroasă pe care i-a făcut-o.  Părintele paroh Augustin Butica a mulţumit tuturor pentru prezenţa la sărbătoarea parohiei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.